HomeAquaria van ledenOp bezoek bij Rien van Zwienen

Op bezoek bij Rien van Zwienen

DSCN1079crop

Vanuit Eindhoven richting Houten voor een bakbezoek bij Rien. Het was al een poosje geleden dat ik bij Rien thuis ben geweest, hij maakte toen nog deel uit van het bestuur. In totaal zes leden hadden de moeite genomen om het aquarium te bekijken. Ik blijf het toch nog te weinig vinden indien iemand je de mogelijkheid geeft om eens bij iemand op bezoek te kunnen gaan.  

Als je binnenkomt zie je direct het aquarium staan. Het meet 130 x 70 x 70 cm en is ingebouwd in een witte wandmeubel dat tot aan het plafond reikt. Aan de voorzijde kijk je door Optic White glas. Het is iets duurder dan het gewone glas die wij doorgaans in ons aquaria hebben maar het is zeer helder en het lijkt alsof er geen glas voor zit als je in het aquarium kijkt. Ik snap dat Rien daar erg blij mee is. Al snel begon hij te vertellen en de vragen te beantwoorden. Eerst het technische gedeelte.

DSCN1074crop

De verlichting bestaat uit 8 T5 buizen van 54 watt o.a. Blue Purple en Aqua Blue en een blauwe nachtverlichting. De verlichting bevindt zich natuurlijk aan de bovenzijde maar het mooie ervan is dat de verlichtingselementen automatisch via een katrol omhoog gehesen kan worden, zodat je gemakkelijk van bovenaf overal bij kunt. In de sump (drie compartimenten) bevindt zich de eiwitafschuimer en in het middengedeelte een Eheimpot voorzien van kool en fosfaatkiller. Rechts naast de sump zien we de attributen voor de Balling Light methode. Op Calcium en KH na worden alle sporenelementen die bij deze methode behoren toegevoegd.

In de linkerkast naast het aquarium staat o.a. de kalkreactor inclusief bellenteller. De reactor is voorzien van synthetische korrels en koraalskeletten. Verder staat daar ook een regelaar voor de koeler die Rien in de kruipruimte heeft geplaatst. Mooi uit het zicht. De waterwisseling gebeurt o.a. met demiwater. Hiervoor gebruikt hij een ionenwisselaar. In het aquarium bevinden zich twee Turbelles 2000 wisselend geschakeld. Naast levend steen is er ook wat keramiek aan toegevoegd. De opbouw is heel speels gemaakt.

Centropyge tibicenMaar het mooiste komt nu nog namelijk zijn vissenbestand. Op de voorgrond  vraagt de grote Zebrasoma desjardini de aandacht. Prachtig om te zien. Daarbij valt ook de groene lipvis op. Ook een flinke jongen. Beide vissen zwemmen al heel wat jaartjes in zijn aquarium rond. Natuurlijk zien we ook de gele doktervis. Van de kleinere, maar niet minder mooie vissen, zien we de Royal gramma, twee percula’s, een Pyama kardinaal en de mooie donkere dwergkeizer Centropyge tibicen, eveneens te zien in het aquarium van Tolsteeg. En ja, als je geen alg wilt hebben dan doet de Salarias fasciatus ook zijn best. Natuurlijk wordt alles nog mooier gemaakt door de koralen. Een korte opsomming: Caulastrea, Pocillopora en stylopora, twee flinke Montipora’s, waarvan één prachtig groen, en een kleine oranje witte Acantastrea sp. met in zijn buurt een olifantskoraal. De gele poliepen (Parazoanthus) doen het ook erg goed.

Op de bodem zien we een bruine doopvontschelp, een kokerworm en wat Xenia. Een rode kreeft en een blauwe heremietkreeft kunnen genoeg vinden om druk in het aquarium  rond te roeren. Rien gebruikt de testsetjes van Salifert en meet maandelijks alles na. Het voeren gebeurt met de bekende voedingsmiddelen zoals vele aquarianen gebruiken. Het was een boeiende en gezellige avond bij Rien.

20130426 210302

Ga naar boven