De eiwitafschuimer

Gebaseerd op enkele internetartikelen

Tegenwoordig zijn eiwitafschuimers onmisbaar in de zeeaquariumhobby. De techniek is al zover ontwikkeld dat de eiwitafschuimer niet alleen in zeewateraquaria worden gebruikt. Ze zijn ook al goed vertegenwoordigd in koivijvers, brakwater- en steeds meer in zoetwateraquaria.

In dit artikeltje leest u wat de mogelijkheden van de eiwitafschuimer zijn en hoe deze werkt.

luchtbellen

Eigenlijk heel simpel: door zoveel mogelijk lucht, met zo klein mogelijk luchtbelletjes zolang mogelijk met het water in aanraking te laten komen. Maar waarom?

  • Hoe meer luchtbelletjes (dus meer oppervlakte om afvalstoffen aan te laten kleven) hoe meer afvalstoffen er afgevoerd kunnen worden.
  • Hoe kleiner de luchtbellen des te meer oppervlakte er is waar de afvalstoffen aan vast blijven zitten. En hoe langer de kleine luchtbellen in het water blijven des langer hebben afvalstoffen de tijd om er aan vast kunnen gaan zitten.

Waarom willen we eigenlijk kleine luchtbellen i.p.v. grote luchtbellen?

Dit antwoord is vrij eenvoudig uit te leggen. Kijk eens naar de omtrek van de grote cirkels A en kijk daarna naar de omtrek van alle kleine cirkels B (zie tekening 1). De hoeveelheid lucht blijft nagenoeg gelijk maar de omtrek is vele malen groter, dus meer ruimte om afvalstoffen aan te laten hechten. Maar hoe krijgen we dan die kleine luchtbelletjes in de eiwitafschuimer en hoe laten we zeze dan ook nog zolang mogelijk in het zeewater van de eiwitafschuimer zitten? Kleine luchtbellen worden gecreëerd door de kwaliteit van de aanzuiging van de eiwitafschuimerpomp of door kwaliteitsbeluchtingspompen en of beluchtingsblokjes.

Sommige typen eiwitafschuimers werken met een beluchtingspomp gecombineerd met (lindenhouten) beluchtingsblokjes, andere eiwitafschuimers werken met een pomp met venturi of een pomp met naaldrad.

Beluchtingspomp met beluchtingsblokjes

afschuimer1afschuimer2Voordelen: zeer fijne bellenstroom, zeer veel luchtbellen, Waterstroom en luchttoevoer onafhankelijk afstelbaar. Gebruikt weinig energie (stroom), planktonvriendelijk.
Nadelen: Regelmatig vervangen van beluchtingsblokjes, beluchtingsblokjes raken snel verstopt, beluchtingblokjes op voorraad hebben.

Pomp met venturi (na de pomp, zie tekening) Voordelen: Mooie fijne luchtbellenstroom, weinig onderhoud, veel luchtbellen.
Nadelen: Venturi’s weerstand relatief hoog (meer energieverbruik), schoonhouden van de venturi (kan verstopt raken), waterhoeveelheid beïnvloedt de hoeveelheid lucht die aangezogen wordt.

Pomp met naaldrad en lucht aanzuiging (voor de pomp)

Voordelen: Fijne tot zeer fijne luchtaanvoer, luchtaanvoer instelbaar, laag energiegebruik, weinig onderhoud nodig, stabiel.
Nadelen: Planktononvriendelijk (het naaldrad vernietigt het plankton), hogere aanschafprijs (door het naald-rad).

De waterhoeveelheid beïnvloedt de hoeveelheid lucht die aangezogen wordt. Maar hoe houden we de belletjes zo lang mogelijk in het water? Door deze met vrij hoge snelheid rond te laten draaien in de eiwitafschuimer. En bij voorkeur een spiraalvormige draai, want door deze techniek te gebruiken verleng je de tijd dat de luchtbellen in het water zijn. Dit is mogelijk dankzij de krachtige pomp die op de eiwitafschuimer is aangesloten.

Na enige tijd in de eiwitafschuimer zal de luchtbel het water verlaten met enige afvalstoffen bij zich. Dit schuim wordt opgevangen in de schuimbeker. De kleur van het schuim (in de beker) kan variëren van geel tot donkerbruin bij een goede afstelling van de eiwitafschuimer en de afschuimbeker die gebruikt wordt.

Een lange afschuimnek betekent minder schuim, meer geconcentreerd (donkerder van kleur). Een korte afschuimnek betekent meer schuim, minder geconcentreerd. (lichter van kleur). Let op: de afgeschuimde inhoud is giftig dus met de nodige voorzichtigheid behandelen.

Wat haalt de eiwitafschuimer uit het water?

In een zeewateraquarium kan met een goed functionerende eiwitafschuimer tot 80% van alle afvalstoffen verwijderen. De eiwitafschuimer haalt uit het zwater het volgende:
Aminozuren, ammonia, anorganische stoffen, detergentia, eiwitten, enzymen, fosfaat, kleurstoffen, koolhydraten, medicijnen, metalen, nitraat, nitriet, olie, fenolen, stikstofverbindingen, suikers, vetten, vetzuren, vitaminen, zout, zweefvuil.

Tenslotte hebben we in een figuur alle gangbare principes afgebeeld.

  1. Co-Current is gebaseerd op het zogenaamde Direct Flow principe. Dat wil zeggen dat van onderuit water én lucht ingelaten wordt. Het is het meest eenvoudige systeem en minst gevoelig voor storing. Een dergelijke eiwitafschuimer kan direct in een sump geplaatst worden, zowel voor als na een biofilter, wat de kans op storingen enorm verminderd.
  2. Counter-Current (ofwel tegenstroomprincipe) betekent dat het water tegen de richting van de bellenstroom in geleid wordt. Hierdoor is de contactduur van de lucht met het water aanzienlijk langer, waardoor de kans op vuilafzetting op de grens van water en lucht enorm toeneemt. Kortom, men is gegarandeerd van een sterk verhoogde afvalafscheiding.
  3. Vortex of Cycloon afschuimer is eigenlijk een evolutie op de Counter-Current afschuimer. Het water en lucht wordt gemengd en door een centrifugaalpomp in rotatie gebracht, waardoor de contactduur tussen water en luchtbellen nog verder wordt verhoogd. Weinig onderhoud nodig en veel luchtbellen. Nadeel van dergelijke systemen is wel dat ze duur in aanschaf zijn en daarnaast erg gevoelig zijn voor storing en redelijk lawaaiig zijn. Waterhoeveelheid bepaalt de hoeveelheid lucht.
  4. Venturi systeem is eigenlijk gebaseerd op het principe: ‘hoe meer bellen van extra klein formaat, des te groter het contactvlak tussen water en lucht’ en dus verhoogt dit automatisch de scheidende werking van de eiwitafschuimer. Het goed afstellen van een venturi afschuimer is soms een hele uitdaging.
  5. Naaldrad en luchtaanzuiging (niet afgebeeld). Eigenlijk nagenoeg gelijk aan de Venture met dát verschil dat de pomp tussen de luchtinlaat en de afschuimer zelf geplaatst wordt. Voordeel van dit principe is dat je fijne tot zeer fijne luchtbellen krijgt. Daarbij is de luchttoevoer instelbaar. Laag energieverbruik. Weinig onderhoud en stabiele werking. Groot nadeel is wel dat evt. aanwezige plankton vernietigd wordt door de naaldrad. Ook de aanschaf is vrij duur. Waterhoeveelheid bepaalt uiteindelijk de hoeveelheid lucht.

eiwitafschuimer types

Welk type en welk merk eiwitafschuimer het beste voor jou is zal afhankelijk zijn van de persoonlijke voorkeur, budget, ervaring en je zeeaquarium (volume, bezetting enz.) maar ook je plannen voor de toekomst beïnvloeden deze keuze.

Ga naar boven