Het ATS-filter

ats2

ats1 Aquarium houden kan op vele manieren. Het gebruik van een eiwitafschuimer als belangrijkste filter is daarbij de bekendste methode. Steeds vaker wordt er ook een wierenfilter gebruikt als extra filter, en als dit filter groot genoeg is kan de afschuimer zelfs uit!

Ook bij het gebruik van een ATS-filter kan de afschuimer uit, alleen hoeft hierbij het filter niet zo groot te zijn als een wierenfilter. Dit filter leent zich daarom vooral goed toepassing in nano-aquaria omdat ruimte het probleem is. Vaak is er zelfs zo weinig ruimte dat een afschuimer niet eens past.

Een ATS-filter werkt door middel van algen en de methode is het makkelijkst te vergelijken met wat er in een vijver gebeurt. Als het langer licht wordt buiten en er dus ook meer licht is zie je langs de randen van de vijver draadalgen groeien. Dit wordt vaak niet mooi gevonden maar als dit gebeurt zie je binnen de kortste keren dat het water ineens veel schoner wordt. Ditzelfde zie je vaak in een aquarium gebeuren aan de rand waar water en lucht samen komen zoals bij de kam van je overloop.

Dus iets wat zo makkelijk groeit en van nature voorkomt kunnen we in ons voordeel gebruiken door de algen te laten groeien waar wij dit willen en omdat deze algen zo snel groeien kunnen ze veel afvalstoffen opnemen zoals fosfaat, nitraat en zelfs ammoniak (de eerste en meest giftige afvalstof in de keten van ammoniak-nitriet-nitraat). Als extra pluspunt worden ook metalen opgenomen.

Op dit punt is een ATS effectiever dan een eiwitafschuimer omdat deze geen fosfaat en nitraat kan verwijderen maar eiwitten en wat zweefvuil uit het water haalt voordat dit zich kunnen omzetten in (minder schadelijke) afvalstoffen. Daarnaast verwijdert een eiwitafschuimer ook bacteriën die de afvalstoffen hebben opgenomen.

Door de sterk filterende werking van de algen is het mogelijk om te volstaan met een relatief klein filte. Bij mij draait mijn aquarium van bijna 1100 liter op een zelfgebouwde ATS waarvan het scherm waar de algen op groeien 25cm lang en 14 cm hoog is. Deze wordt wel aan twee zijden verlicht en is een systeempje dat werkt met het watervalprincipe. Maar zeker voor de kleine systemen zoals de Nano is het goed mogelijk om een klein schermpje aan de achterzijde van het aquarium te maken, mooi uit het zicht. Wanneer je dan daar een ledlampje aan de buitenzijde bij monteert en een bruissteentje met luchtpompje onder het scherm maakt waardoor de algen lucht, water en licht hebben en dus kunnen groeien, heb je een prima systeem!

ats3Een schermpje wordt het beste gemaakt van een plastic borduurcanvas dat je met bijvoorbeeld een gatenzaag ruw moet maken om de algen een ondergrond te geven waar ze op kunnen hechten

Er zijn verschillende typen ATS filters:

  1. De waterval waarbij water langs een scherm omlaag valt en zo een laagje water vormt dat een goede beluchting krijgt en goed te belichten is.
  2. Er is ook een upflow versie waarbij het scherm vertikaal onder water is geplaatst en belucht wordt via een luchtpomp waarbij een bruissteen of een slangetje met kleine sneetjes erin onder het scherm gemonteerd wordt en dan van de zijkant wordt belicht.
  3. En er is een upflow versie die horizontaal wordt geplaatst en van boven wordt belicht.

Alle versies werken goed. Het is maar net wat het beste bij jou en je systeem past.

Als verlichting kun je t5 buizen of vergelijkbare lichtbronnen gebruiken, maar beter is het om met led te werken en dan wel met diep rode leds (van 660nm) omdat die de benodigde hoge lichtintensiteit op een klein oppervlak kunnen leveren. Als voorbeeld weer mijn scherm van 25cm bij 14cm: die wordt verlicht met 30 watt leds per kant. Met t5 zou dit 90 watt per kant moeten zijn; dit is wat ruim maar hierdoor kan ik de verlichtingsduur korter houden. Het ‘afstellen’ van je ATS doe je namelijk door te spelen met de belichtingsduur.

De verlichtingsduur moet minimaal 9 uur en maximaal 20 uur per 24 uur zijn. Dit is dus de speelruimte die je hebt om de ATS af te stemmen op jouw situatie. Zou je je lichtbron minder sterk maken, dan moet je al langer belichten en houd je dus minder afstelmogelijkheid over. Bij te sterke verlichting krijg je hetzelfde probleem.

De kleur van de algen aan het scherm vertelt wat over je werking:

  • Donkere algen betekent veel voedingsstoffen of verlichting te kort aan.
  • Algen die tegen het gele aan zitten betekent weinig voedingsstoffen of verlichting te lang aan.

Je moet sturen op mooie heldergroene algen. Die groeien het best en nemen het meest op en doktersvissen zijn hier verzot op (beter voer kan je ze niet geven!).

Een van de grote voordelen van de ATS is dat je een natuurlijker systeem zult hebben vol met copepoden en ander klein leven wat natuurlijk een goede voedselbron is voor de koralen en vissen in je aquarium. Of je nu met een ATS of met een afschuimer wilt werken, je zult je er in moeten verdiepen hoe het werkt. Beide methoden zijn goed en zelfs samen te gebruiken. Er zijn ATS-filters te koop via internet, dan komen ze waarschijnlijk uit Amerika. Maar zelf maken kan ook. Je bouwt voor een paar tientjes al een leuk filter.

Er zijn veel eigenbouw-versies te vinden op internet en zelfs filmpjes op youtube met bouwinstructies. Een uitgebreide uiteg van het systeem en hoe dit te maken vind je op www.algaescrubbing.com/threads/algae-scrubber-basics.264/ Dit is een mooi voorbeeld van een simpele scrubber die je kunt bouwen en in de sump of in je aquarium hangt. Door met siliconenkit magneetjes in de rand te plakken (zodat ze afgeschermd zijn van het water) kun je de delen aan het glas hangen.

Als er vragen zijn over dit systeem mag je me altijd aanspreken of een mail sturen. Verder is er best veel op internet over te vinden.ats4ats4

Ga naar boven