HomeOnderwerpenChemieAdditieven en chemie ...voor het zeeaquarium

Additieven en chemie ...voor het zeeaquarium

Bron: Aquatechonline.net
Vertaling: Rien van Zwienen
Gepubliceerd in: Cerianthus, januari 2003

Veel zeewateraquarianen gebruiken inmiddels additieven, dus stoffen die (helaas) tot heden toe niet of in onvoldoende hoeveelheden in het kunstmatig zeezout aanwezig zijn. Alle hier genoemde stoffen worden meer of minder snel aan het aquariumwater onttrokken of door consumenten (o.a. harde en softkoralen) verbruikt en kunnen bij genoemde koralen een remmende werking op de verdere ontwikkeling betekenen.

Dit betekent dat er veel getest zal moeten worden tot wij weten hoeveel van welke stoffen in welke tijd verbruikt wordt. Helaas is het in de natuurlijke riffen vaak precies omgekeerd, hier bepalen de stikstof en fosfaatverbindingen hoe snel een rif kan groeien. In ons rifaquarium daarentegen hopen deze stoffen zich vaak te hoog op met alle gevolgen van dien.

Alle belangrijke stoffen (zoals calcium, strontium, jodium en ijzer) zijn in zeer constante vorm aanwezig, anders is het in ons aquarium, hier worden deze belangrijke stoffen continu verbruikt en of eventueel mee afgeschuimd.

Een koraalrif produceert b.v. ca. 3 - 6 kg calciumcarbonaat per kubieke meter per jaar. Dit betekent dat wij, in een goed bezet rifaquarium heel wat calciumcarbonaat aan het aquariumwater toe moeten voegen om dezelfde natuurlijke hoeveelheden te bereiken.

Calcium

Voor een normale groei van steen- en ook andere koralen is b.v. calcium en strontium in de juiste hoeveelheid, beslist nodig. In het natuurlijke zeewater is het calcium permanent in een hoeveelheid van 420 ppm (parts per million) aanwezig, in ons rifaquarium zou een hoeveelheid van 400 - 450 ppm permanent aanwezig moeten zijn. Om deze calciumwaarde zo stabiel als mogelijk te houden is een calcium/kalkreactor onmisbaar.

Strontium

Naast calcium verbruiken onze koralen ook strontium. De hoeveelheid strontium in natuurlijk zeewater schommelt tussen 8 - 12,5 mg/l (= ± ppm). Recente onderzoeken geven aan dat, in een kalkrector gevuld met carbonaatgesteente niet alleen calcium maar ook strontium vrij komt en dat is mooi meegenomen. Wie nu (nog) geen kalkreactor in zijn bezit heeft, heeft twee mogelijkheden:

 • wij kopen dit preparaat kant en klaar in de aquariumzaak
 • wij maken het zelf.

Zelf maken

In de apotheek kopen wij 50 g strontiumchloride mengen dit in 500 ml gedestilleerd water. Van deze oplossing geven wij (om te beginnen) 2 ml op 100 . aquariumwater. Na 6 tot 8 dagen het aquariumwater op de aanwezige hoeveelheid strontium testen en zo nodig nadosereren.

Jodium

Jodium wordt niet uitsluitend voor softkoralen, maar ook voor garnalen gebruikt. In het natuurlijke zeewater is jodium in een concentratie van ca. 0,06 mg/l (Fossa & Nilsen) aanwezig. In een goed bezet rifaquarium wordt jodium relatief snel verbruikt, bovendien wordt jodium ook via een eiwitafschuimer uit het water verwijderd. Ook hier hebben wij weer twee mogelijkheden:

 • wij kopen dit preparaat kant en klaar in de aquariumzaak
 • wij maken het zelf.

Wij maken het zelf

In de apotheek kopen wij 25 g kaliumjodide en mengen dit in 500ml destilleert water. Van deze oplossing geven wij om de twee weken 0,5 ml per 200 l aquariumwater (Fossa & Nilsen) Dit is over het algemeen de hoeveelheid die in een normaal bezet aquarium verbruikt wordt. Zorg er in elk geval voor dat de jodiumconcentratie nooit boven 0,5 mg/l stijgt.

IJzer

IJzer wordt onder andere door macroalgen en andere organismen verbruikt. In het natuurlijke zeewater is ijzer in een concentratie van 0,2 - 0,5 mg/l aanwezig. Mocht uit een test blijken dat te weinig ijzer in uw aquariumwater aanwezig is kan dit met het normaal in de handel te koop zijnde "Eisendunger voor waterplanten" aangevuld worden. Zorg er in elk geval voor dat de ijzer concentratie nooit hoger dan 1 mg/l is, anders kan het gebeuren dat u flink last krijgt van een algenplaag .

Fosfaat

Fosfaat mag in ons aquariumwater beslist niet aantoonbaar zijn, helaas is het zo dat fosfaat ook heden de dag nog steeds (voor de hobbyist) moeilijk te meten is. In natuurlijk zeewater is een concentratie van 0,002 - 0,1 mg/l normaal.

Helaas komt het regelmatig voor dat wij in ons rifaquarium vaak een concentratie van 1 mg/l en meer kunnen meten. Of deze testkits nu betrouwbaar zijn of niet, ik meet met deze tests toch liever 0,0 aan fosfaat. Hoe komt dit fosfaat nu in ons aquariumwater terecht?

Onder andere door:

 • het inbrengen van voer
 • uitwerpsel van onze vissen
 • het afsterven van micro-organismen

Het is dus aan te bevelen om niet al te veel vissen in ons aquarium te houden en bovendien zuinig te voeren.

Silicium

In natuurlijk zeewater is silicium zo goed als niet aantoonbaar. In ons leidingwater daarentegen kan silicium in een bijzonde hoge concentratie aanwezig zijn. Mocht een hoge concentratie silicium in het leidingwater zitten, zien wij (meestal) kort na een waterverversing een bruine aanslag op de bodem van ons aquarium. Deze lelijke bruine aanslag zijn kiezelalgen. Deze kiezelalgen verbruiken het kiezelzuur door het in hun skelet in te bouwen en verdwijnen na enkele dagen door een tekort aan kiezelzuur van zelf. Kiezelalgen zijn niet schadelijk maar wel lelijk om te zien. Het is dus aan te bevelen om voor het bijvulwater en ook voor vers aan te maken zeewater uitsluitend osmosewater te gebruiken.

Magnesium

Dit is een ion dat, net als calcium en strontium een belangrijke rol bij het opbouwen van het skelet heeft. Magnesium en calcium wordt in verschillende verhoudingen in een carbonaatvorm in het skelet ingebouwd. Het is dus duidelijk dat dit ion snel uit het aquariumwater verdwijnt en dient dus regelmatig aangevuld te worden. In ons aquariumwater zou een hoeveelheid van 1200 - 1500 mg/l permanent aanwezig moeten zijn. Vice Versa: Wees zuinig met additieven en vitaminepreparaten, het is niet zo dat, veel helpt veel. In tegendeel, veel van deze preparaten hebben in een te hoge concentratie een giftige bijwerking.

Samenvattend, de meest belangrijke additieven:

 • Calcium
 • Strontium
 • Magnesium
 • Jodium
 • IJzer
Ga naar boven