HomeOnderwerpenKoralen algemeenMassale ei-afzetting door koralen veroorzaakt door seizoensgebonden temperatuurstijging

Massale ei-afzetting door koralen veroorzaakt door seizoensgebonden temperatuurstijging

6392772821 f0b8948c14 bWetenschappers hebben ontdekt dat snel stijgende, seizoensgebonden temperatuurstijging van het zeewater de mogelijke trigger zijn voor koraalvoortplanting waardoor ze kunnen voorspellen wanneer het massale paaien zal optreden.
‘Mass coral spawning’ wordt beschouwd als een van de meest spectaculaire verschijnselen van de natuur waarbij, in slechts een paar nachten per jaar, tientallen koraalsoorten hun eieren en sperma afgeven aan de zee.
Deze gebeurtenis trekt duikers naar grote riffen zoals het Great Barrier Reef om de koralen in actie mee te maken. Tot nu toe was het echter een mysterie wat de koralen aanzet tot deze massale, op elkaar afgestemde lozing van ei- en zaadcellen.
Uit een internationale studie gepubliceerd in het tijdschrift van de Proceedings of the Royal Society B, blijkt dat deze vorm van paaien samenvalt met de grootste maand-tot-maand stijging van de temperatuur van het oppervlaktewater. De windsnelheid draagt ook bij aan de timing, zij het in mindere mate.

Hoofdauteur van het artikel, Sally Keith van het Centrum voor Macro-ecology, Evolutie en Klimaat in Kopenhagen zegt: “Er lijkt geen optimale temperatuur voor het paaien zijn, althans buiten de omvang van de lokale koraalbevolking. We vonden koralen op Lord Howe Island, voor de oostkust van Australië, die hun voortplantingscellen loosden  wanneer het zeewater 22 graden Celsius was, terwijl in de Perzische Golf dezelfde soort dit deed bij een de temperatuur van 32 graden Celsius. Dus het belangrijkste voor koralen lijkt niet zozeer de absolute temperatuur maar de temperatuurstijging te zijn om samen te paaien en zo het bevruchtingssucces te maximaliseren.”

Het onderzoek werd uitgevoerd gedurende meer dan 16 jaar met samples uit meer dan 80.000 kolonies verzameld van 34 eco-regio’s in de Indo-Pacific, van Kenia tot Frans-Polynesië en van Lord Howe Island tot de Perzische Golf. Co-auteur Andrew Baird zegt dat wanneer we weten wanneer koralen klaar zijn om te paaien dit is een enorm voordeel kan zijn voor het duiktoerisme en kan zorgen voor een efficiënter beheer van de kustontwikkeling. “Het betekent dat activiteiten waarvan bekend is dat ze van invloed zijn op de vroege levensstadia van koralen, zoals baggeren, kunnen worden gestopt wanneer de koralen gaan paaien.”

De auteurs hopen dat hun onderzoek uiteindelijk een einde zal maken maken aan een algemene misvatting dat alle koralen op het Great Barrier Reef hun ei- en zaadcellen afzetten in één nacht van het jaar. “Op de Great Barrier Reef leven koralen die elke maand paaien van september tot maart. Massaal paaien is slechts een stukje van de voorplantingspuzzel van koralen”, zegt Keith.

Een ander punt van zorg is de kans dat klimaatverandering niet alleen de koraalreproductie zal verstoren. Veel organismen, zoals vissen, vertrouwen op de gebeurtenis om zichzelf voort te planten. Een wijziging in de timing van paaien, zou schadelijk effecten hebben op dergelijke ‘ketenprocessen’ in het ecosysteem.  “Temperatuurstijgingen van het zeewater zijn het grootst in de periode vlak voor de zomer”, zegt co-auteur Jeff Maynard. “Ons lopende onderzoek met behulp van klimaatmodellen suggereert dat op veel rifgebieden de zomers eerder zullen komen en langer zullen duren. Het effect hiervan op koraalrif-ecosystemen is een belangrijk onderwerp voor verder onderzoek.”

Ga naar boven