HomeOnderwerpenKoralen algemeenSarcophyton, een paddestoellederkoraal

Sarcophyton, een paddestoellederkoraal

Gelezen in de Zilverhaai

sarcohpytonLederkoralen zijn waarschijnlijk één van de makkelijkste lagere dieren die in een aquarium zijn te houden. Ze worden vaak aangeraden voor beginners omdat ze gemakkelijk te houden zijn. Maar ook in bakken van meer ervaren aquarianen zijn ze vaak te zien. Die kweken er zelfs mee door stukken af te snijden of af te snoeren waardoor er nieuwe koralen ontstaan. De vele verschijningsvormen van lederkoralen maakt ze extra aantrekkelijk om in het aquarium te plaatsen. Lederkoralen zijn relatief makkelijk te houden.

Beginners wordt dan ook aangeraden om verschillende soorten lederkoralen in hun aquarium te plaatsen. De verschillende vormen kunnen een mooi afwisselend dierenbestand vormen wat makkelijk te houden is. Van de lederkoralen is de familie Sarcophyton een type lederkoraal wat een van de makkelijkste, zo niet de makkelijkste lederkoraal is om te houden. Ondanks dat een Sarcophyton altijd de vorm van een paddenstoel heeft, zijn er zoveel verschillende vormen dat diverse soorten gewoon als een 'species' in hun familie worden aangeduid. Dit komt onder meer vanwege het feit dat de meeste koralen niet goed geïdentificeerd zijn en niet voorzien zijn van een (volledige) naam. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat een lederkoraal waarvan u in eerste instantie de naam dacht te weten, een heel andere soort kan zijn! De stam van Sarcophyton kan dik, dun, kort, lang, rond ovaal zijn enz... Het enige wat daarover te zeggen is dat de stam rond of ovaal is en erg kan variëren in lengte en dikte. Zelfs de lengte van de poliepen schijnt te variëren en is afhankelijk van het vangstgebied. Ook het 'hoedje' waar de poliepen op staan, waar deze koralen hun naam paddestoelkoraal aan te danken hebben, kan sterk van vorm en grootte verschillen. Deze kan bol of juist plat zijn, groot of klein, enzovoorts. Kortom de natuurlijke variatie is eindeloos. Wat de oorzaak van al die verschillen is weten we niet. Sommigen denken dat het te maken heeft met het soort voedsel wat de dieren ter beschikking staat in hun natuurlijke omgeving, maar zeker weten doen we dat niet.

Deze koralen voeden zich met plankton en ander kleine voer dat met de tentakels uit het water wordt gevangen. Maar een heel belangrijke voedselbron waaraan deze dieren hun houdbaarheid te danken hebben zijn de zoöxanthellen. Hieraan hebben ze ook hun bruine kleur te danken. Het zijn eencellige algjes die in het weefsel van de koralen leven, en waar het koraal niet zonder kan. De algjes produceren onder invloed van licht onder andere suikers waar het koraal van leeft. Daarnaast vervullen ze een belangrijke taak in de zuurstofvoorziening en de opbouw van het kalkskelet of kalknaalden.

De voorgaande alinea maakt duidelijk dat licht voor deze koralen belangrijk is. Toch zijn ze zeer goed houdbaar onder TL-licht. Onder HQI-licht moet u zelfs oppassen dat de dieren niet verbranden. Laat ze daarom langzaam wennen aan het felle HQI-licht door ze op een minder lichtrijk plekje onder in het aquarium te zetten. Verplaats ze vervolgens stap voor stap (wacht steeds een paar dagen) naar de plaatst die u voor de dieren in gedachten hebt.

Om de dieren goed te laten groeien, moeten parasieten (met name wormen) uit de buurt gehouden worden en de koralen regelmatig worden gevoerd. Om dat te bereiken dient u ze regelmatig te voeren met fijn, en dan bedoel ik heel fijn, voer wat de poliepen kunnen opnemen. Pas echter op dat u niet teveel voert om watervervuiling te voorkomen.

Zoals alle leders kunnen ook de Sarcophytonsoorten vervellen. Op zichzelf niet erg. Het koraal doet dat regelmatig om onverteerd voedsel en andere rommel van zijn vel te verwijderen. Als deze vervellingen te vaak voorkomen kan het een teken zijn dat de leder het niet naar zijn zin heeft.

Probeer dan de oorzaak te zoeken. Denk daarbij natuurlijk aan de watersamenstelling maar ook aan het licht en de waterstroming, c.q. de plaats in het aquarium. Tijdens de vervelling kan het hoedje er glasachtig glanzend uitzien. Als de leder niet goed door de vervelling komt, kunt u hem helpen door met duim of vinger (niet met de nagel!) het oude vel weg te wrijven. Let ook op de voet van de koraal. Wanneer daar stukjes gaan rotten is deze waarschijnlijk geïnfecteerd met wormen. De rotte delen dient u dan ruim weg te snijden en weg te gooien om deze infectie te stoppen. Daarbij kan het genezingsproces worden versneld door tijdelijk wat extra stroming op de wond te zetten. De wond een aantal keren met vitamine C insmeren zou ook goed helpen om de genezing te versnellen. Verwar rotte plekken niet met witte 'vellen' aan de stam. Dat is vaak afzetting van kalk die eenvoudig met de hand voorzichtig verwijderd kan worden. Daaronder zit dan weer gezond vlees. Naast worminfecties kunnen ook borstelwormen en krabben uw koraal beschadigen. Het beste kunt u 's nachts met een zaklamp uw aquarium afzoeken naar deze dieren.

Sarcophytons zijn koralen die eenvoudig te houden zijn. Ze zullen het niet snel opgeven al zijn de optimale waarden zoals hierna beschreven sterk aan te raden. Komt de watersamenstelling kortstondig buiten deze waarden, dan zal het dier niet meteen verloren zijn. Dat geeft het met name beginners de gelegenheid om de kneepjes van het aquariumhouden onder de knie te krijgen. Een vergissing hoeft dan niet onmiddellijk te leiden tot het sterven ven het dierenbestand zoals dat bijvoorbeeld bij steenkoralen wel het geval kan zijn. Natuurlijk dient u wel te streven naar de optimale waterwaarden. U zult dan worden beloond met een prachtig dier wat goed zal groeien.

Algemene aanwijzingen voor het houden van lederkoralen:

  • Leders houden van een wat hogere ph (8,3) al worden lagere waarden goed verdragen.
  • Zoutgehalte 1.023 - 1.024; KH 7-8, en calcium ongeveer 450 ppm.
  • Zorg voor een goede belichting. Zowel TL als HQI voldoet. Zorg echter bij HQI dat nieuwe leders kunnen wennen aan het intensieve licht.
  • Verwijder zoveel mogelijk de borstelwormen uit uw aquarium omdat de kans groot is dat deze uw leders zullen beschadigen.
  • Ler er op dat het dier geen rotting vertoont. Ziet u een rot plekje. Laat het dier dan bij de handelaar staan. Houdt het fosfaatgehalte laag, maar niet op 0!. Lederkoralen hebben een beetje fosfaat nodig. Een fosfaatgehalte van 0,02 -0,03 ppm is goed.
  • Als u gebruik maakt van fosfaatverwijderaars, zorg er dan voor dat het fosfaatgehalte niet te snel daalt; daardoor kan het koraal de poliepen intrekken en zelfs verschrompelen. Als u fosfaat moet verwijderen doe dat dan langzaam. Houd algen weg bij de koralen. Als er algen op het koraal (bijvoorbeeld de stam) groeien, haal deze dan weg want ze kunnen het koraal beschadigen.
  • Let op infecties met wormen, deze zullen het koraal binnendringen en van innenuit opeten. Snij de rotte plekken weg. Waak voor snelle veranderingen in de waterkwaliteit/-samenstelling
Ga naar boven