HomeOnderwerpenOverigKrassen in je voorruit

Krassen in je voorruit

Bron: Cerianthus, januari 2002

Tijdens het bakbezoek bij Huub Favier ontstond er een discussie over de kwaliteit van het glas dat de aquariumbouwers gebruiken voor aquaria. Men had gehoord dat sommige aquariumbouwers zeggen dat zij speciaal gehard glas gebruiken, zodat je minder snel krassen op je ruiten krijgt. Toen ik deze discussie hoorde kon ik me al niet goed voorstellen wat dat voor glas zou zijn, maar wie ben ik?? Zeker geen glasexpert.

Echter door mijn werkzaamheden kom ik regelmatig met glas in aanraking, dus een zeker gevoel voor glas heb ik wel. Dus ben ik naar onze glasblazerij gegaan om daar mijn licht eens op te steken en te informeren of mijn vermoedens over de hardheid, cq krasvastheid van glas juist waren. Nu zijn hardheid en krasvastheid verschillende dingen. Het is goed mogelijk glas te harden, denk maar aan autoruiten. Tijdens de fabricage wordt het glas versneld afgekoeld waardoor inwendige spanning opgebouwd wordt, daardoor zal het minder snel breken. Je moet dan eerst die inwendige spanning overbruggen en dan de breekkracht uitoefenen om het glas te breken. Gehard glas is ongeveer twee maal zo sterk als gewoon glas. In principe kan je dan een aquarium bouwen met glas wat half zo dik is als gewoon glas en dus ook de helft weegt. Een nadeel is wel dat het meer dan twee maal zo duur is.

De weerstand tegen krassen is echter een heel ander verhaal. Krassen is een beschadiging van het oppervlak en het glas wordt niet gebroken. De weerstand van gewoon of gehard glas tegen krassen is niet, of niet erg veel, verschillend. Het is gewoon een eigenschap van glas in het algemeen dat je er krassen op krijgt, als je er met een scherp voorwerp (bijvoorbeeld koraalzand) overheen wrijft. Naar mijn mening (en die van de glasblazer!) is het verhaal over glas waar je geen krassen op krijgt een verkoopverhaal en moet het met een korreltje zout genomen worden (wat toepasselijk!). Ga er maar vanuit dat je je aquariumruit beschadigt als je er met een spons en wat koraalzand overheen gaat. Wees dus uitermate voorzichtig met het schoonmaken van je voorruit, gebruik schone watten, (of een algenmagneet, of staalwol-000) en zorg dat er geen koraalzand tussen je schoonmaakding en het glas komt. Voorkomen is beter dan genezen en in dit geval is er ook geen genezing mogelijk.

Ga naar boven