HomeOnderwerpenOverigMet een gerust hart op vakantie

Met een gerust hart op vakantie

Gepubliceerd in Cerianthus, juni 2000

De zomer nadert weer. Een periode die voor ons als (zee-)aquarianen wat extra maatregelen vergen. Met een beetje geluk wordt het een prettige warme en zonnige periode. Dat betekent dat we aandacht moeten hebben voor de (maximale) temperatuur van ons water. Het is echter ook de pe-riode waarin velen van ons op vakantie gaan, en hun bak enkele weken zullen moeten missen. Kortom: een goede voorbereiding, en enkele goede tips voor de achterblij-vers of verzorgers tijdens onze afwezigheid.

  1. Verander in de laatste weken voor vertrek weinig of niets meer aan de bak (tenzij natuurlijk strikt noodzakelijk). Breng dus geen nieuwe vissen, koralen of stenen in. We zijn namelijk niet thuis om in de gaten te houden of alles goed gaat.
  2. Maak uiterlijk een maand van tevoren eventuele binnen- of potfilters schoon, en voorzie ze van actieve kool.
  3. Leg voldoende filterwatten klaar voor het voorfilter.
  4. Zorg voor voldoende reservemateriaal: een verwarming, een pomp, zout, etc.
  5. Geef korte en heldere instructies aan degene die het dagelijkse of wekelijkse onderhoud uitvoert. Schrijf het ook nog even op.
  6. Leg een logboek klaar waarin alle activiteiten, testresultaten onder-houdswerkzaamheden en bijzonderheden kunnen worden opgeschreven.
  7. Laat voor noodgevallen altijd een telefoonnummer achter van een ervaren aquariaan uit de buurt waar de verzorger in geval van calamiteiten op kan terugvallen (één van de mede Cerianthusleden?). Tip: schrijf het nummer met een watervaste stift op de bak. Zo is het altijd bij de hand, en nooit kwijt. Zelf kan men het later eenvoudig met een beetje alcohol verwijderen.

In geval van een warme periode

  1. Wanneer de temperatuur te ver stijgt (de 30oC gaat bereiken) zet dan ten eerste de lichtkap open of een ventilator aan. Laat die laatste over het wateropppervlak blazen dat zorgt voor een snelle verdamping waarbij warmte aan de bak wordt onttrokken. Let er wel op dat het verdampte water wordt aangevuld met (zoet) water! Houdt de voorraad dus in de gaten.
  2. Blijkt dit niet voldoende, verminder dan het aantal lichtbronnen.
  3. Ga niet lopen knoeien met ijsklontjes of grote hoeveelheden koud water! Om te beginnen zet het geen zoden aan de dijk, en ten tweede krijg je problemen met te snelle temperatuurveranderingen. Zoals we weten zijn snelle veranderingen nooit goed!

We wensen u allen een prettige en rustige vakantie!

Ga naar boven