HomeOnderwerpenOverigVerslag Derde Nederlandse Marineaquarium Event, 27 juni 2009

Verslag Derde Nederlandse Marineaquarium Event, 27 juni 2009

De dag begon met een lekker zonnetje. Vandaag gingen Rien en ik naar Spijk naar het Derde Nederlands Marineaquarium Event. Bij aankomst was het al lekker druk en gezellig op het buitenterrasje. Heerlijke koffie, broodjes en appeltaart ging gretig over de “toonbank”. Behalve veel Nederlanders waren ook Belgen en Duitsers aanwezig…

De eerste lezing begon om 12.00 uur. Dhr. Professor Sanjay Joshi (Penn State University) vertelde alles over wat met licht te maken had. Aan bod kwam onder andere het spectrum van het licht (kleur). Zelf had hij een voorkeur voor verschillende merken (Iwaski, MW). Gewerkt werd met 250 Watt en 400 Watt HQI lampen van 10.000K, 16.000K en 20.000K. Het publiek vroeg zich af of het verschil in net-spanning nog van invloed was…. Dit was niet het geval omdat het vermogen hetzelfde bleef.

Op de vraag hoelang een lamp geschikt is om boven het aquarium te hangen kon Sanjay Joshi geen goed antwoord geven. Hij wisselde de lampen daarvoor te vaak uit, vaak lang voordat de lamp aan het einde van zijn levensduur was (elke 3 maanden).
Na een pauze begon Anthony Calfo zijn verhaal over geïmporteerde vissen uit Zuidoost Azië. Hij vertelde dat de Kauderni serieus bedreigd werd in zijn voortbestaan vanwege de enorme wildvang van deze vis. Voor “Levend Steen” geldt in Zuidoost Azië een uitvoer quotum om te voorkomen dat te grote hoeveelheden worden uitgevoerd. Het levend steen wordt in het land van herkomst vaak gebruikt voor het maken van cement en andere bouwmaterialen. Deze bouwmaterialen worden ook uitgevoerd maar dan als “rifkeramiek”. Op deze manier wordt de wet omzeild…. Verder werden er foto’s getoond van lozingen van ver-vuild aquariumwater in de zee. Het gevolg was het afsterven van grote stukken rif.

Als laatste spreker kwam Helmut Delbelius aan bod. Helmut liet een ouderwetse diaserie zien over garnalen, zeepaarden, zeenaalden en franje-drakenvissen en de “Gost Piper Fish”. Veel mooie foto’s en dia’s passeerden de revue. De diaserie werd afgesloten met een dia van een “water nimf” die later zijn vriendin bleek te zijn in haar “geboortepak”…. Daarna werd een mooie DVD getoond met meer mooie zeepaarden, zeenaalden….
Rien was de gelukkige winnaar van enkele mooie prijzen uit de verloting. Verder was het een mooie en gezellige dag. Voldaan reden we ’s avonds rond 6 uur weer terug naar huis. Schoongespoeld door een regenbuitje arriveerde ik rond half 8 weer thuis.

Ron, bedankt voor dit mooie evenement! Een aanrader voor diegenen die niet in de gelegenheid waren om het evenement te bezoeken.
Wellicht tot een volgende keer…..

Met vriendelijke vissengroet,

Oscar.

Ga naar boven