HomeOnderwerpenOverigSchoorstenen op 5 kilometer diepte

Schoorstenen op 5 kilometer diepte

Gelezen op MSN-nieuws, aangevuld met informatie van Wikipedia

Vijf kilometer onder de zeespiegel van de Caraïbische zee zijn nieuwe 'black smokers' ontdekt. Dat zijn vulkanische schoorstenen die onder hoge druk kokend heet water spuiten. Een onbemande onderzeeër maakte er beelden van.

Het water van 400 graden Celsius bevat veel mineralen zoals zink en ijzer, waardoor het er uitziet als een rookpluim. Het omringende zeewater is juist heel koud, waardoor die mineralen snel afkoelen en neerslaan op de bodem. Op die manier worden een soort schoorstenen van metaal gevormd die wel tientallen meters hoog kunnen worden.

De meeste black smokers die tot nog toe nu bekend waren, liggen op minder dan vier kilometer diepte. Mogelijk worden er nog diepere ontdekt door het team van geologen dat nu aan het zoeken is. Zij zijn nog bezig tot 21 april en gaan mogelijk nog kijken op zes kilometer diepte.

Rondom deze black smokers heeft zich op de bodem van de oceaan een heel ecosysteem ontwikkeld dat zijn energie niet haalt uit fotosynthese. Op deze diepten dringt namelijk in het geheel geen licht door, dus zijn er ook geen planten. De energie wordt hier gehaald uit de oxidatie van de waterstofsulfide die uit de bodem tevoorschijn komt, de zogenaamde chemosynthese. Hier neemt dus de oxidatie van zwavelwaterstof de plaats in van de lichtenergie die planten nodig hebben. Het zijn bacteriën die op deze manier de energie uit waterstofsulfide vastleggen. Zo nemen deze bacteriën de plaats in die overal anders door de planten wordt ingenomen. Deze bacteriën staan aan het begin van de voedselketens die hier voorkomen. Andere organismen die hier leven zijn: meterslange kokerwormen, tweekleppigen (onder andere heel grote mossels), kreeftachtigen (krabben) en slakken.

Wat dacht je van deze fraaie kokerwormen, aan de voet van een black smoker?

Veel geleerden zijn van mening dat de "black smokers" wel eens het milieu zouden kunnen zijn geweest waar de eerste primitieve levensvormen zijn ontstaan.

Ga naar boven