HomeOnderwerpenOverigHet aquarium 'de Bonifacio' op Corsica

Het aquarium 'de Bonifacio' op Corsica

Bron: Maandblad Cerianthus, 2002

Zou het toeval zijn dat ik - al bladerend en zoekend naar een artikel in ons maandblad van vorig jaar - een oproep van Ian, onze onvolprezen voorzitter, tegenkom om eens wat te vertellen of te schrijven over ervaringen in de vakantie, die te maken hebben met onze hobby? Zoals bijvoorbeeld een bezoekje aan een aquarium in het buitenland. Zo voel ik mij dus enigszins verplicht om dit artikeltje te schrijven over een door ons afgelegd bezoek aan het zeeaquarium van Bonifacio tijdens onze vakantie dit jaar op Corsica.

Corsica is een prachtig eiland. Het ligt zo'n 170 km onder Frankrijk, in de Middellandse Zee. De oppervlakte bedraagt ca 8700 km2. De afstand noord-zuid is 180 km. Van oost naar west meer het 85 km, en het binnenland is erg bergachtig. Wie van natuurschoon, zee strand en bergen houdt moet Corsica met een bezoek vereren. En ja, ze hebben ook een zeeaquarium, maar daar kom ik zo dadelijk op. De ferryboot van Marseille naar Barstia (de hoofdstad van het departement Haut Corse) doet er 11-12 uur over; snellere overtochten van enkele uren zijn ook mogelijk, maar dan zonder caravan.

We zijn Corsica al caravanend doorgetrokken, evenals we 14 jaar geleden hebben gedaan. Het eiland is nog even mooi, jammer dat het inmiddels veel drukker is geworden. En toch: volgens de statistiek wonen er slechts 7 mensen per km2 (dat is dan wel buiten het toeristenseizoen gerekend). Het inwonertal is gelijk aan dat van de stad Utrecht.

De vrij spaarzame wegen verkeren dikwijls in deplorabele staat en zijn smal (aan de ene kant rots en aan de andere kant ravijn), de gemiddelde en maximumsnelheid bedraagt er 40 km/u, maar dat laatste geldt niet voor de Corsicaan. En zoals het in de reisgids staat: "de dorpen met hoge, smalle huizen van natuursteen tronen hoog op de bergkammen of lijken op onbereikbare plaatsten tegen de steile hellingen geplakt. Daarachter verheffen zich nog hogere bergen met diep ingesneden dalen, kale pieken en rotsachtige graten scherp aftekenend tegen de felblauwe hemel". Mooi beschreven en het is nog waar ook. Op veel plaatsten kom je geiten, koeien, schapen en varkens tegen, veelal op en soms langs de weg en in het wild. En bijna altijd - althans in onze vakantie - scheen de zon.

De Corsicaanse keuken mag er zijn, met goede Corsicaanse wijnen en natuurlijk is er overal heerlijke verse vis te krijgen.

Dat brengt me weer op het aquarium, het eigenlijke onderwerp van dit artikeltje. Laat ik eerst nog wat vertellen over wat je op Corsica zoal kunt doen in de tijd dat je geen aquarium bezoekt. Je kunt er op het strand liggen ( 300 km beschikbaar)., wandelen en bergen beklimmen, vissen, fietsen ( wel steile hellingen en niet ongevaarlijke afdalingen), boottochten maken op de Middellandse Zee, schitterende autotochten maken in het achterland of langs de kust, maar ook liefhebbers van duiken en snorkelen kunnen aan hun trekken komen. Op de meeste plaatsten in het water zeer helder tot op een diepte van 15 meter.

Corsica staat bekend om zijn uitbundige onderwaterflora en -fauna. Het is uiteraard streng verboden koralen mee te nemen. En net zo als er op veel plaatsen parkeerverboden en zelfs wegsleepregelingen gelden: niemand trekt zich daar iets van aan. Koralen en vooral bloedkoralen zijn er volop te koop: zelfs in de boetiekjes aan weerszijden van de grot waarin het zeeaquarium is gevestigd kun je daarvoor terecht!

Oh ja, het zeeaquarium. Het is te vinden in het plaatsje Bonifacio op het zuidelijkste puntje van Corsica. Het oude stadje ligt hoog op de witte kalkrotsen en is al bewoond sinds de prehistorie. Je kunt er rondkijken, gezellig winkelen, genietend van het magnifieke uitzicht over zee, en terrasje zitten met een Hollands pilsje en/of Italiaanse sorbet. En dit aan de leuke jachthaven waar ook het aquarium is te vinden. En nu ik het er uiteindelijk toch over heb, het aquarium de Bonifacio aan de quai Comparetti, is ondergebracht in een natuurlijke grot in de rotsen. Het is slechts enkele huiskamers groot, verdwalen is uitgesloten. Er staan een stuk of 15 zeeaquaria. De levende have komt voornamelijk uit de zee van Zuid-Corsica en het noorden van Sardiniƫ. Te zien zijn verscheidene soorten, 'plaatselijke' vissen, garnalen, krabben en heel bijzondere knoeperds van kreeften, mooi gekleurde zeeveren en wat armetierige kokerwormen. Verder nog wat octopussen, fraaie zeeƫgels, bleekscheterige anemonen en een enkele Cerianthus.

Ik kon me trouwens niet aan de indruk onttrekken dat in veel gevallen de dieren te groot of de aquaria te klein waren.

Verder valt er niet veel over te vertellen. Helemaal lekvrij waren de bakken niet, maar met zoveel zee in de buurt moet dat niet zo'n probleem zijn. Ruimhartig denkend mag je concluderen dat de beheerder van dit onderwaterwereldje wel zijn best heeft gedaan. Al met al best aardig om te zien, maar om daarvoor naar Corsica te gaan.. Gelukkig is er daarnaast voor diegenen die van ruige ongerepte natuur houden veel moois te zien en te beleven in een vakantie op Corsica. Mocht u van plan zijn ook zo'n tocht te maken in uw vakantie: bon Viaghju!

Ga naar boven