HomeOnderwerpenOverig45 jaar Cerianthus; het was een geweldige tijd!

45 jaar Cerianthus; het was een geweldige tijd!

IMG 161345 jaar geleden vond door een aantal zeeaquarianen en duikers, in zaal Olympia annex bioskoop op de Amsterdamse straatweg in Utrecht, de oprichting plaats van zeeaquariumvereniging Cerianthus.

In het oprichtingsbestuur zaten Jan Hart, Hans Nooijen, Gerrit Fokkinga en Arie Wildschut. Een maand later aangevuld met Jacques Spaan.

Hans ging zich voornamelijk bezighouden met het zoeken naar sprekers. Dat was toen de zeeaquariumhobby nog in de kinderschoenen stond niet zo eenvoudig. Een van de eerste sprekers was Ruud Roozen-daal, wereldkampioen onderwaterfotografie.

Jacques werd penningmeester. In die tijd bestonden er nog loonzakjes die per week of per maand werden uitbetaald. Daarom werd besloten de contributie per maand te innen. De penningmeester ging per fiets iedere maand alle leden langs om de contributie te innen. Later kwamen er leden van buiten Utrecht bij en was dit niet meer te doen. Toen vond de afdracht op de verenigingsavond plaats, per half en later per jaar, vervolgens per giro en nu per automatische overschrijving. Wat heeft onze huidige penningmeester nu dan toch een luizenleven!

Ons bestuur vroeg aan de leden om speciale herinneringen en anekdotes toe te sturen. Dat is toch knap lastig. Anekdotes of leuke voorvallen worden pas leuk als je gezellig met een drankje bij elkaar zit. Wanneer je ze opschrijft valt dikwijls de clou weg.

We hebben daarom gekozen om over de eerste jaren van de vereniging een aantal wetenswaardigheden en gebeurtenissen op te schrijven.

Erg belangrijk voor een vereniging is het vinden van een goede locatie. Wij zijn eens nagegaan waar we allemaal hebben gezeten. Dat was nog knap lastig want met het ouder worden vergeet je nog wel eens wat.

Onze eerste locatie was dus "Olympia" waar tevens een bioscoop was gevestigd op de Amsterdamse straatweg (zie de foto op de volgende pagina). Het was een wat oud gebouw wat later ook is afgebroken.

Vervolgens zijn we verhuist naar een zaal achter een snackbar op de "Willem van Noortstraat".

Toen zijn we gegaan naar een zaal op het "Jans Kerkhof", een wat oude klassieke zaal. De naam van het pand ben ik vergeten.

Daarna zijn naar een werfkelder aan de Oude Gracht geheten "Contikie" gegaan. Je moest niet al te lang zijn want dan stootte je hoofd aan de gewelven. De eigenaar had als hobby boten bouwen en daar stond het dan ook vol mee.

De volgende locatie was "de Poort van Kleef", een hotel restaurant aan de Maria Plaats. Dat was een grote huiskamer met open haard. Klein maar gezellig.

Daarna naar "Café de Kampioen" aan het einde van de Jutphase weg. Een echt familie café. Het was klein maar had het voordeel dat je de hele avond wat te drinken kon halen aan de bar en niet te vergeten een croquetje of bitterbal kon bestellen. Hier werd dan ook gretig gebruik van gemaakt.

Vervolgens zijn we verhuisd naar het chauffeurs café-restaurant "Bodecentrum" bij winkelcentrum Overvecht. Hier zijn we slechts kort geweest. Het probleem was daar dat de chauffeurs gedurende de lezing binnen kwamen lopen om zich op te frissen en een hapje te eten. Dat zich dat niet allemaal muisstil afspeelde is duidelijk en dat was dan ook zeer storend gedurende een lezing.

Toen kwam "de Malle Jan", een mooie gelegenheid met meerdere zalen. Wij hielden onze verenigingsavonden in de zogenaamde Western Zaal. Een mooie grote zaal. Daar hebben we ook ons 15-jarig jubileum gevierd met ruim 500 aanwezigen. Een unicum in ons 45-jarig bestaan.

En nu Verzorgingscentrum Tolsteeg, een mooie zaal die we straks misschien zullen moeten missen.

Onze sprekers uit de begin jaren mogen we natuurlijk niet vergeten. Als eerste natuurlijk de heer Tomey (Wim), zeg maar onze huisspreker in de loop der jaren. De Heer Tomey opende bijna altijd het nieuwe aquariumjaar. Een prachtige kerel, kon geweldig vertellen, had altijd een uitgesproken mening ergens over. Niet altijd juist, maar dan kon de pret niet drukken.

Dan natuurlijk de allereerste spreker van onze vereniging Ruud Roozendaal, wereldkampioen onderwaterfotografie. Prachtige beelden gemaakt met Zeiss apparatuur en van het formaat 6x6 cm op glas.

Voorts een uitzonderlijke spreker Frank de Graaf conservator van Artis en schrijver van Handboek voor het tropisch zeeaquarium. Eigenlijk ook nu nog verplicht kost voor iedere beginnend zeeaquariaan. Vele aquarianen van het eerste uur zullen met weemoed hieraan terugdenken.

Niet te vergeten Arend van den Nieuwenhuizen met zijn schitterende diavoorstellingen. Ook hij gebruikte 6x6 dia’s. Ongelooflijk scherp en prachtig van compositie.

En dan natuurlijk Helmut Debelius die in 1986 bij ons 15-jarig bestaan een lezing gaf. Voor die tijd ongehoord. De man was in Duitsland een beroemdheid in de aquariumwereld en schrijver van diverse aquariumboeken. Lysmata dibelius en Centropyge dibelius, waarvan de laatste bijna onbetaalbaar is, zijn naar hem genoemd. Een geweldige avond die de mensen die toen aanwezig waren (500) zich nog steeds zullen herinneren.

Twee spreeksters die we zeker moeten vermelden zijn Angelika Honsbeek en Marion Haarsma. Zij gaven voor die tijd een spectaculaire lezing. Zij werkten met drie grote schermen, met drie diaprojectoren en met een professionele filmprojector. Op alle drie de schermen werd tegelijkertijd geprojecteerd. Het ene moment dia’s, op het andere moment bewegend beeld en dan weer beide door elkaar. Een indrukwekkende voorstelling. Een beetje te vergelijken met het Universum van nu.

Last but not least Hans Nooijen. Zijn lezingen waren zeer informatief en helemaal gericht op de dagelijkse praktijk van onze hobby en steevast altijd een volle bak. Tevens was Hans altijd onze redder in nood. Het gebeurde nog wel eens dat een spreker twee uur van te voren belde dat hij verhinderd was. Probeer dan nog maar een vervanger te vinden, dan hielp Hans ons altijd uit de nood.

Ten slotte de heer Amir. Schrijver van het boek ‘Schouwburg van wieren en dieren’ die diverse keren een lezing voor onze vereniging heeft gegeven. Een gebeurtenis wat we zeker niet mogen vergeten waren de twee excursies in 1986 en 1987.

In oktober 1986 heeft onze vereniging een excursie georganiseerd waar ook de zusterverenigingen De Koraalvis uit Amsterdam en Het Koraalrif uit Dordrecht mee gingen, naar het Aquarium in "Nancy". Twee bussen barstens vol op weg naar het in die tijd beroemde en beruchte aquarium in Frankrijk vanwege de verspreiding van Caulerpa in de Middellandse Zee. We werden rondgeleid door de toen bekende professor Bruno Condé. Wat ik me ervan herinner is dat ik het aquarium erg vond tegenvallen. Maar de busreis met de mede aquarianen ernaartoe, via Luxemburg, en na afloop van de excursie het gezamenlijke etentje was geweldig.

We hadden toen de smaak te pakken en organiseerde een jaar later in november 1987 een excursie naar het "Wilhelma Aquarium" in Stuttgart. Met een rondleiding voor en achter de schermen. Daar stond een prachtig aquarium, half rond. Te vergelijken met het aquarium in "het Open Haarden Centrum" in Vlaardingen. Maar dan vier keer groter.

Zeker mag ook niet vergeten worden de jaarlijkse Congressen in Dierenpark Rhenen. Deze werden georganiseerd door de Landelijke Zeeaquarium Bond. Dat waren altijd geweldige happeningen. Vele leden van het eerste uur zullen hier met plezier aan terugdenken. Het mooie was ook dat de gezinsleden die mee kwamen gratis toegang hadden tot de dierentuin, waarvan dan ook gretig gebruik van werd gemaakt.

Vanwege het 25-jarig bestaan van Biologica Maritima (BM) werd in dat jaar een tweedaags congres georganiseerd. Hier presenteerden alle aquariumverenigingen zich van hun beste kant. Cerianthus stond daar met drie grote zeebakken. Een Middellandse Zeebak vol met zeesterren en zakpijpen, en twee tropische bakken met vissen en lageren dieren. Het was die twee dagen stampend druk en wij hadden de eer de best bezochte stand te zijn.

Niet onvermeld mag blijven het 12½-jarig bestaan van onze vereniging. Dit werd gevierd in het deftige hotel en restaurant Pays Bas op het Jans Kerkhof in Utrecht. Het feest werd opgeluisterd door een gezamenlijke lezing van Frank de Graaf en Anton van den Nieuwenhuizen. Een unieke gebeurtenis, dit hebben deze coryfeeën slechts éénmaal gedaan.

Het 15-jarig bestaan werd gevierd in de Malle Jan met een lezing van Helmut Debelius. Nagenoeg alle zeeaquariumverenigingen waren aanwezig. De zaal zat ook stampvol met meer dan 500 aquarianen. Een gedenkwaardige avond.

Wat velen van u waarschijnlijk niet zullen weten is dat onze vereniging in 1981 en een aantal jaren daarna een kalender heeft uit gegeven met mooie foto’s van zeedieren. Een zeer gewild object zowel binnen Cerianthus als daar buiten. Vanwege de hoge kosten hebben we ermee moeten stoppen.

Tot slot van deze overpeinzing van de beginjaren van Cerianthus een kort overzicht van de winkels waar we onze dieren kochten.

De eerste winkel in Utrecht die zeevissen en lagere dieren verkocht was "Van der Weert" op de Amsterdamse straatweg. Daar is ook het idee ontstaan een zeeaquariumvereniging op te richten. Van der Weert was wel een beetje een sjoemelaar. Ik weet nog goed dat het als een lopend vuurtje door de vereniging ging dat daar prachtige gekleurde anemonen te koop waren in de kleuren fel rood, blauw, groen etc. Echter na verloop van weken werden ze steeds witter. Wat bleek, ze waren ingespoten met een kleurstof die na verloop van tijd oploste.

Kort daarna opende Herman Oostveen in de Donkere Gaard met een zeewaterafdeling. Menig Cerianthuslid heeft daar zijn dieren gekocht.

Enige tijd later opende Van Beusekom op de hoek van de Oude Gracht en de Vinkenburgstraat een winkel in een klein overdekt winkelcentrum een zeewater afdeling. Daar heeft onze Hans Nooijen nog een tijdje in de winkel geholpen.

Wie kent Jan van den Brom van de Haeneburg niet van de winkel in Hoog Catharijne waar nu de Media Markt is gevestigd. Later omgedoopt in De Dierenwinkel. Jarenlang een ontmoetingspunt voor vele zeeaquarianen. In de winkel stond namelijk een grote bar waar vooral zaterdags gezellig werd geouwehoerd onder het genot van een drankje. Hans Nooijen heeft daar zaterdags vele jaren menigeen van advies gediend en lid gemaakt van onze vereniging.

Verder bekende zaken in die tijd waren ‘Flying Fisch’ en ‘Aquarium Holgen’ beiden in Amsterdam en ‘Piet Buis’ in Diemen.

Zoals gezegd in de kop van dit artikel "het was een geweldige tijd". Er was in die begin tijd nauwelijks iets te koop. Alles moest je zelf uitvinden en maken. Een echte pionierstijd. Alleen daarover al zou je pagina’s vol kunnen schrijven. Misschien dat we dat samen ooit nog wel eens doen.

Wij hopen dat wij er een beetje in geslaagd zijn U een beeld te geven over de beginjaren van onze zeeaquariumvereniging Cerianthus. Een vereniging die altijd voorop heeft gelopen ten opzichte van de andere verenigingen. En dat zal de komende jaren ook zeker het geval zijn. Want wij hebben, en dat mag zeker ook wel eens gezegd worden, een uitstekend, enthousiast en uitermate deskundig bestuur.

Wij zeggen dan ook tot slot, hopelijk in goede gezondheid, op naar het 50-jarig jubileum van onze mooie vereniging.

 

 

Ga naar boven