HomeOnderwerpenOverigEuropees onderzoek wijst op gevaar luchtverfrissers

Europees onderzoek wijst op gevaar luchtverfrissers

Cerianthus, januari 2005

Een zeer groot aantal geurkaarsen, wierookstaafjes en andere geurverspreiders die in de winkels liggen blijken uiterst schadelijke en vaak zelfs kankerverwekkende stoffen uit te scheidden die van een lekker geurend huis regelmatig een zeer ongezonde leefruimte maken. In veel huizen is daardoor regelmatig sprake van een cocktail aan op het eerste gezicht lekker ruikende maar in werkelijkheid van uiterst ongezonde stoffen.

Zo blijken tal van lucht- en geurverfrissers in huiskamers zelfs voor hogere concentraties van het kankerverwekkende benzeen en styreen te zorgen dan werd gemeten langs een drukke autoweg.

Daarnaast is regelmatig sprake van uiterst ongezonde stoffen die ogen, keel en luchtwegen irriteren en is bij een flink aantal producten sprake van stoffen die allergische reactie kunnen veroorzaken. Dat blijkt uit een uitvoerig en uiterst kritisch Europees onderzoek naar maar liefst 76 soorten geurkaarsen, spuitbussen, elektrisch te verspreiden gels, etherische oliŠ»n en wierookproducten dat gisteren bekend is gemaakt.

Hoewel in de studie wordt benadrukt dat incidenteel gebruik van de producten geen risico voor de gezondheid vormt, wijzen de onderzoekers erop dat in steeds meer huishoudens 24 uur per dag geuren worden verspreid door elektrische gels en vloeistoffen. In combinatie met enkele kaarsen en staafjes wierook is het binnenmilieu dan al snel bedorven.

Tot zover dit in verkorte vorm weergegeven artikel, dat onlangs in de krant stond. Er wordt uiteraard niets gezegd over risico voor de in onze aquaria levende vissen en lagere dieren. Toch lijkt een waarschuwing zeker op zijn plaats, omdat de in de (huiskamer)lucht voorkomende stoffen ook in het zeewater zullen worden opgenomen met alle schadelijke gevolgen van dien

Oppassen dus!

Ga naar boven