HomeOnderwerpenOverige lagere dierenBioluminescentie bij de rode vijlmossel

Bioluminescentie bij de rode vijlmossel

IMG 3731De mensen die tijdens de afgelopen ledenavond aanwezig waren kunnen het bijzindere verschijnsel dat ik hier wil beschrijven met eigen ogen gezien hebben...

In één van de bakjes op de onderste rij lagen een aantal mooie rode vijlmossels. Welke soort het was is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk was het de rode vijlmossel (Caribean flame scallop, Lima scabra), die afkomstig is uit het Caribisch gebied. Het kan echter evengoed de Indo-Pacific electric flame scallop (Ctenoides ales) zijn geweest. Die ziet er namelijk precies zo uit (maar leeft wel aan de andere kant van de wereld...). Om het zeker te weten zouden we dus even Tim of Noortje (eigenaars van Ocean and Lake) moeten vragen wat de herkomst van deze dieren is...

Maar waarom wil ik het over deze mossel hebben? Er was tenslotte nog veel meer te zien. Welnu dat komt omdat dit dier een heel bijzonder liet zien, wat niet alleen bij weinig diersoorten te zien is, maar wat je zelden zo overtuigend te zien krijgt als deze avond in hun zaak.

De Engelsen noemen deze soort dus scallop. Maar deze scallop is helemaal geen familie van de (Europese) Scallop ofwel Jacobsschelp. Het is een geheel eigen familie, met een heel bijzondere eigenschap. Ze zijn in staat om met behulp van bioluminescentie licht te geven!

Wat is het en waarom doe ze dat?

Biolominescentie is het verschijnsel waarbij dieren met behulp van een checmische stof (het enzym luciferine) in hun weefsel licht kunnen produceren. Veel mensen kennen het wel van de vuurvliegjes. Vrouwelijke uurvliegjes geven licht om in ten tijde van de paring de mannetjes te lokken.

Gloeiwormen kunnen het ook. Het zijn larven van een keversoort, die veelal in donkere holten of grotten wonen en met behulp van hun licht prooidiertjes lokken.

Maar waarom doen de vijlmossels het? Daarover is nog niet veel bekend... Het vermoeden bestaat dat ze met hun wit-blauwe lichtflitsen microorganismen lokken, waarvan ze leven. Maar zeker is dat niet.

De mensen die aanwezig waren afgelopen ledenavond hebben dit fraaie verschijnsel dus met eigen ogen kunnen zien. Dat dat redelijk bijzonder is, blijkt wel uit het feit dat wanneer je op deze soort googelt je heel wat meldingen tegekomt van mensen die zich afvragen hoe zeldzaam dat verschijnsel is omdat hun exemplaar het nooit doet....

Heb je het gemist of was je er niet bij? Bekijk dan rustig het korte filmpje dat ik die avond heb gemaakt...

Ga naar boven