HomeOnderwerpenPlagen en ziektenWie lust er nog peultjes?

Wie lust er nog peultjes?

Gepubliceerd in: Cerianthus, mei 2003

Brandworm opgediend....Nou, peultjes heb ik niet in de aanbieding, maar borstelwormen wel. In één week tijd heb er 7 (zeven!) uit mijn aquarium gevangen. Exemplaren van 5 cm. Lengte tot joekels van 30-40 cm en meer dan een vinger dik (absoluut geen visserslatijn!). En dan hebben ze nog van die lange haren, brrrr…..

Gorge Orwell, heeft in 1945 in zijn boek Animal Farm geschreven:
"All animals are equeal, but some are more equal than others."

Mijn sympathie gaat in ieder geval niet (meer) uit naar borstel- of brandwormen. Ook al zijn ze best bijzonder en mooi om te zien, echter als je van tijd tot tijd een gezond uitziende vis mist, en je ziet in een slapeloze nacht zo'n grote griezelworm door je bak scharrelen, ja dan is er aanleiding tot argwaan. Vooral de grote exemplaren die met gemak een flinke mossel verslinden vetrouw ik niet en wor-den door mij verdacht van roofzuchtige neigingen. Bewijzen heb ik echter niet. 'n heterdaadje zat er niet in. Mosselen heb ik als lokaas gebruikt in een PVC koker met een stukje panty in de opening, zodat een worm er wel in maar niet uit kan kruipen. Tenminste als het goed is. Het lukte dus zeven keer om zo'n dier te vangen; soms was de mossel foetsie en een keer heb ik het stuk panty 'n heel eind verder tussen de stenen teruggevonden (leeg). Verder is het natuurlijk niet zo leuk om zo'n beest per vergissing aan te raken bij werkzaamheden in het aquarium.

Misschien zijn ze wel geschikt voor een spies op de barbecue, maar je mag als dierenliefhebber niet zo hardvochtig zijn. Goerge Orwell, die in zijn leven waarschijnlijk nog nooit van het bestaan van borstelwormen gehoord heeft, blijkt het met zijn eerdergenoemde uitspraak over de gelijkheid van dieren toch bij het rechte eind te hebben. Aquariumdieren zijn mij allen even lief, maar zwemmende vissen zie ik toch liever dan kruipende volgevreten wormen.

Vooralsnog zet ik mijn vangpogingen door.

Tsja. En nou heb ik me toch weer door die beesten laten verleiden tot het schrijven van dit stukje terwijl ik pas beloofd heb hiermee voorlopig te stoppen.....

Ga naar boven