HomeOnderwerpenPlagen en ziektenNogmaals planaria, en de dingen die voorbij gaan....

Nogmaals planaria, en de dingen die voorbij gaan....

Gepubliceerd in: Cerianthus, juni 2001

In aansluiting en reactie op het informatieve artikel van Gert Eggink in ons maandblad, over planaria (platwormen) hierbij het volgende.

Ook ik heb enkele jaren geleden last gehad van planaria in mijn aquarium. Aanvankelijk was het niet zo erg maar na enige tijd werd het anders: ze zaten op de ruit, in de wierengoot en vooral mijn groene oren zagen bruin door overbevolking van planaria. Ik vond dat niet zo'n leuk gezicht, ingrijpen was nodig en ik heb daarom geprobeerd door het zeer bewerkelijke afhevelen van de beestjes - zoals terecht aanbevolen in het artikel van Eggink - een einde aan de plaag te maken. Dat lukte niet erg overtuigend. Ik heb daarom (en de beschrijving van die mogelijkheid miste ik in het artikel van Eggink) het middel "Concurrat" ter bestrijding van planaria gekocht en .... vooralsnog in de keukenkast gezet. Want ik ben uiterst terughoudend met het toedienen van dit soort producten. En zie, de planaria hadden kennelijk (letterlijk) lucht gekregen, want ze verdwenen als sneeuw voor de zon. Tot op heden, en het flaconnetje Concurrat staat nog steeds (ongebruikt) in de kast.

Hoe kan dat nou? Ik zou het niet weten, wat een rare hobby hebben we eigenlijk. Een soortgelijke ervaring heb ik omstreeks 1997 opgedaan met de succesvolle bestrijding van paarse flap, door toepassing van het product Rodocell.

Na ongeveer een jaar kwam de paarse flap echter weer terug. Opnieuw het product gekocht en weer in diezelfde keukenkast gezet En u raadt het al: de paarse flap is verdwenen terwijl het busje met Rodocell nog niet open is geweest.

De rode koraalklimmer (Neocirrhites armatus)Overigens, om nog even op de planariabestrijding terug te komen: ik heb destijds samen met Jacques van Ommen het eerder genoemde Concurrat gekocht. Hij heeft het er bij een uit de hand gelopen planariaplaag wel toegepast. En met succes, zonder schade aan de vissen of ongewervelde dieren. Zo zie je maar weer. Zoals gezegd, een rare hobby, het houden van een zeeaquarium.

Mijn rode koraalklimmer (Neocirrhites armatus) is onlangs na een plezierig verblijf (want hij knipoogde altijd naar mij) van 10 jaar in mijn aquarium er uit gesprongen via de beveiligde overloop. Met dodelijke afloop. En waarom deed-ie dat? Ik vond het in ieder geval erger dan de planariaplaag, maar even onverklaarbaar.

Zie ook:

  • Planaria (bruine platwormen), van Gert Eggink (Cerianthus, mei 2001)
  • Bestrijding van planaria (bruine platwormen), van Peter Huber, overgenomen uit "De Anemoon", december 1999 (gepubliceerd in: Cerianthus, maart 2003)
Ga naar boven