Wat gebeurt hier?

20160810 183833 Popout brown jelly syndromeAl een paar dagen staat mijn Euphylia divisa (druifjeskoraal) niet helemaal open. Kort daarvoor had ik de nanostreamer* links in de bak, achter de Euphylia, wat harder gezet. Er bleef namelijk wat troep aan het oppervlak drijven als ook op de zandbodem in deze hoek. Omdat het koraal precies in deze stroming staat had ik het vermoeden dat dit de reden was van het intrekken van de poliepen. Ik besloot de nanostreamer naar beneden te richten en hiermee twee vliegen in een klap te slaan. Enerzijds de directe en hardere uitstroom in de richting van het koraal, anderzijds het opheffen van de dode hoek op de zandbodem.

Dit bleek een goede keus want de bodem werd schoon en het koraal had geen last meer van een directe stroming. Het wateroppervlak dat nu wel vies bleef, heb ik aangepakt door de stromingspomp rechts in mijn bak wat harder aan het werk te zetten. Nu werd het totale wateroppervlak flink in beweging gezet. Ik had dus alle reden om ervan uit te gaan dat mijn druifjeskoraal de volgende dag er weer tip top uit zou zien. Helaas was hij er nog slechter aan toe dan voorheen. Er zat op twee koppen een bruinige snotachtige smurrie en alle poliepen waren volledig ingetrokken!

bjs-3Waterwaarden gecheckt, niks mis mee. Netelende koralen in de omgeving ook niet, althans niet anders dan de bekende vingerleder die er al jaren naast staat. Ik besloot de bruine troep er met de hand af te “wapperen” ervan uitgaande dat het troep was van het opgehoopte detritus de dag ervoor. Het resultaat was dat het wel enigszins weg dreef maar niet alles kreeg ik er zonder al te veel geweld te gebruiken af. Ik besloot het even aan te kijken.
Inmiddels was dag 3 aangebroken. ’s Ochtends vroeg met de lichten uit even gekeken hoe het ervoor stond. Tot mijn verbazing was de bruine smurrie weg maar zat er nu een soort strakgetrokken witte pleister over de bloemkop heen. Ik besloot dit eraf te zuigen met de hevelslang. Dat gedaan te hebben was tot mijn verbazing de hele bloemkop verdwenen, geen troep, geen snotachtig bruine smurrie, niks… Een groot wit kaal skelet. GRRRRRRR.

20160805 191940 HDR Brown jelly syndromeNa enig navraag- en speurwerk op internet ontdekte ik dat ik te maken had met het “Brown Jelly Syndrome”. Ik vond o.a. dit Spaanstalige artikel: http://nuestroacuario.com/brown-jelly-syndrome-bjs/. Voor de mensen die liever Engels lezen: op deze pagina staat een goede beschrijving in het Engels: http://aquariumcoraldiseases.weebly.com/brown-jelly-syndrome-bjs--brown-band-disease-brb.html

Het is een zeer besmettelijke en snel verspreidende aandoening die geen voorkeur heeft voor een specifiek soort koraal ondanks dat het vaak gezien wordt op LPS-koralen. De ziekte kan op dezelfde manier als het White Band syndrome bestreden worden waarbij gebruik wordt gemaakt van antibiotica. Ook kan men een 20 minuten jodiumbad van 20 mg op 1 liter aquariumwater of een 20 minuten bad in 500 mg Metronidazol op 2 liter aquariumwater toepassen. Ook kan er een wat drastischer maar meteen ook minder schadelijke methode gebruikt worden. Deze laatste heb ik gekozen.
Ik heb het koraal uit het aquarium gehaald en een zoetwaterdip gegeven waarbij ik een aantal seconden het koraal flink heen en weer heb geschud om er zoveel mogelijk troep van af te schudden. Daarna heb ik de besmette koppen er afgeknipt en het overgebleven koraal in een schone bak water nogmaals een zoetwaterdip gegeven waarbij ik het koraal weer flink heen en weer heb geschud om mij ervan te verzekeren dat er niks was achtergebleven.

Hierna heb ik het koraal in een quarantainebak geplaatst tot de volgende ochtend. Ook heb ik een wattenlaag aangebracht in mijn filtersysteem en heb ik in mijn aquarium de boel even goed afgeblazen met de stromingspomp zodat e.e.a. door het filter zou worden afgevoerd.

bjs-4De volgende dag stond het koraal er rustig bij. Dag twee stond het koraal dat nog steeds in mijn quarantainebak stond, helemaal open. Een zucht van verlichting. Ik heb het koraal toen meteen terug gezet in mijn aquarium waar het het tot nog toe goed doet, ook al is de mooie bolle stronk geslonken tot een 6-tal kopjes, snik snik.

Ga naar boven