HomeOnderwerpenSteenkoralenHet verkleuren van Acropora's

Het verkleuren van Acropora's

Auteur: Rien van Zwienen
Gepubliceerd in: Cerianthus, juni 2005

Eind 2004 heb ik de verlichting boven het aquarium van T8 naar T5 omgebouwd. Eerst had ik 4x 36 Watt Phillips 960 + 2x 40 Watt Actinic 03. Totaal dus 224 Watt. Nu heb ik boven hetzelfde wateroppervlak 6x 54 Watt ATI Aqua Blue special + 2x 54 Watt ATI Blue Plus. Totaal nu is 432 Watt, bijna een verdubbeling van het vermogen. Ik had dus grote verwachtingen van de koraalgroei en heb al snel een paar Acroporastekjes gekocht, om te kijken of ze zouden aanslaan.

Acropora 1 (22-11-04)
Acropora 1 (16-4-05)
Acropora 2 (22-11-04)
Acropora 2 (16-4-05)
Seriatopora hystrix
Seriatopora stekken
Seriatopora stekken

Ik werd niet teleurgesteld, ze groeiden snel, zo snel heb ik leders of gorgoontakken zelden zien groeien. De kleuren waren ook mooi. Tot er na een paar maanden wat begon te veranderen. Een groene Acropora begon wat kleur te verliezen, vanuit het einde van een tak werd het stuk steeds bleker van kleur. Dit proces ging best langzaam, maar wel gestaag. De poliepen waren nog wel aanwezig, alleen waren ze wit geworden.

Een Seriatopora hystrix leek de zelfde weg te gaan.

Om te kijken of ik de moederkolonie zou kunnen redden heb ik de gebleekte Acropora tak er maar afgebroken en op een ander stukje steen vastgezet. Verder zo veel mogelijk informatie proberen te krijgen om te achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn en wat de remedie is. Ook het zeewaterforum geraadpleegd. Een van de voor mij relevante opmerkingen was dat het fosfaat gehalte van 0,2 ppm wel wat aan de hoge kant was (nitraat was nul, niet meetbaar). Nu zijn er verschillende manieren om fosfaat te verwijderen. Ik zal ze hier niet allemaal behandelen, dit is een artikel op zich. Ik had op de vereniging (daar hoor je nog eens wat!!) van een paar mensen gehoord dat zij met alcohol toevoegen, niet alleen van het nitraat af waren maar ook het fosfaatgehalte werd drastisch verlaagd.

Op Internet heb ik voldoende informatie kunnen vinden om hiermee aan de slag te gaan (http://www.korallenriff.de/alkoholmethode.html en http://www.korallenriff.de/alkoholmethode3.html).

In principe dient de alcohol als voer voor anaërobe bacteriën. Dit zijn de bacteriën die in het levend steen zitten, op plaatsen waar niet zoveel zuurstof is. Deze bacteriën zetten nitraat om naar stikstof en hebben opgeloste koolstof verbindingen (alcohol) en fosfaten als voedsel nodig.

De dagelijkse alcohol dosering langzaam opgevoerd en al snel zag ik de eerste symptomen dat er iets gebeurde. Het schuim in eiwitafschuimer werd heel dik, als opgeklopt eiwit. Ook de aanslag op de voorruit veranderde van structuur: witter, meer slijmachtig.

Na ruim een week was het fosfaat gehalte al niet meer meetbaar. Het verbleken van de Acro’s leek ook te stoppen. Hoera!!!

Echter, daarna begon de Seriatopora en een roze Acropora aan de onderkant langzaan weefsel te verliezen. Van parasieten en dergelijke heb ik niets kunnen zien, wat is er nu weer aan de hand? Zou het iets bacterieels zijn en hoe bestrijd je dat dan.

In diezelfde periode is me opgevallen dat ik de voorruit niet zo vaak hoefde schoon te maken. Dit bracht me op het vermoeden dat, nu het nitraat en fosfaat gehalte niet meer meetbaar waren plus de schone voorruit, er misschien te weinig voedingsstoffen in het water zitten.

Om dit te testen ben ik wat meer gaan voeren en wat minder alcohol gaan toevoegen. Na een week kon ik weer wat fosfaat meten (ca. 0,03 ppm).

De voorruit begon ook wat meer te bealgen. De groene Acropora begon nu ook wat van zijn kleur terug te krijgen en het gebleekte stekje ging er met de dag beter uitzien. De koralen die aan de onderkant het weefsel verloren hadden herstelden echter nog niet zichtbaar.

Van een winkelier had ik de tip gekregen om een eventuele bacteriële besmetting te behandelen met Reef Dip. Dit is een sterke jodium oplossing. Omdat ik niet genoeg geduld kon opbrengen om dit wetenschappelijk op te lossen en maar een ding tegelijk te variëren, heb ik de aangetaste Acropora’s met Reef Dip behandeld. Tegelijkertijd heb ik deze stukken gestekt en op verschillende plaatsen in de bak teruggezet om zodoende de kans te vergroten een paar stekken te redden.

Het resultaat is nu dat bijna alle Seriatopora stekken het goed doen. Er verdwijnt geen weefsel meer, de poliepen staan goed uit, en ze lijken al weer wat te groeien. Het bewijs dat Reef Dip geholpen heeft is echter niet eenduidig. Er was een stukje koraal van het moederstuk onbehandeld in het aquarium gebleven en daar is het afsterven ook gestopt. Toch denk ik niet dat de Seriatopora en de roze Acropora het gered zouden hebben zonder behandeling. Dit gevoel is gebaseerd op de toch wel abrupte stop van de verdwijning van weefsel na de behandeling met Reef Dip.

Wat voor mij wel duidelijk is dat de nitraat- en fosfaatgehaltes zeker geen nul moeten zijn. Ook op het Forum lees je steeds meer verhalen die in deze richting wijzen. Er is zeker wat nitraat en fosfaat nodig om de koralen te kleuren en te laten groeien. Het probleem is dat onze meetsetjes niet nauwkeurig genoeg zijn, om deze lage concentraties goed te meten.

Goed kijken naar je koralen en notities maken in een logboek zijn goede hulpmiddelen om naast het meten van het aquariumwater, de behoeften van je mini-rifsysteem goed in te schatten.

Overzicht (16-4-05)

Ga naar boven