HomeOnderwerpenSteenkoralenOpzet koraalkwekerij in Nederland een feit

Opzet koraalkwekerij in Nederland een feit

Het Ministerie van LNV heeft onlangs een subsidie verleend aan EcoDeco BV voor de opzet van een koraalkwekerij in Nederland. Het project werd gekozen uit een korte lijst met plannen gericht op het behoud van biodiversiteit in binnen- of buitenland. Het bedrijf ontwikkelt en bouwt reeds enkele jaren filtratiesystemen voor publieke aquaria, en zal binnenkort starten met de opzet van een kleinschalige kwekerij om de kosteneffectiviteit te bepalen. Binnen twee jaar hoopt EcoDeco de eerste duurzaam gekweekte koralen af te zetten.

De duurzame productie van koralen, vissen en andere riforganismen wordt steeds belangrijker, en kan de druk op bedreigde populaties in het wild afnemen. Ook vormt de kweek van bedreigde zeedieren een soort “Ark van Noach”, waarbij bepaalde soorten in gevangenschap kunnen voortbestaan.

Vanwege de achteruitgang van veel ecosystemen lanceren overheden steeds meer programma’s om dit proces tegen te gaan. In 2009 lanceerde Agentschap NL namens het Ministerie van LNV een oproep voor projecten ter behoud van biodiversiteit. EcoDeco BV diende samen met Wageningen Universiteit en Coral Publications een projectplan in voor de opzet van een duurzame koraalkwekerij, getiteld ‘De KoralenKAS’: koralenkweek in aquariumsystemen. Het doel is de duurzame productie van (steen)koraal en levend steen voor de internationale aquariumindustrie, waardoor de negatieve druk op Aziatische riffen lokaal afneemt. Op 22 juni 2010 werd het project tot één van de winnende voorstellen verkozen door Agentschap NL, en vervolgens goedgekeurd door het Ministerie van LNV.

Binnenkort zal een kleinschalige kwekerij worden gebouwd in de omgeving van Utrecht, met twee testsystemen van elk 16.800 liter. Tijdens een optimalisatiestudie van 18 maanden zal de kosteneffectiviteit van de systemen worden bepaald waarbij koraalgroei, -gezondheid en -kleur zullen worden gemeten. Ongeveer twee jaar vanaf nu zullen de eerste duurzaam gekweekte koralen hun weg vinden naar de internationale groot- en detailhandel.

Lees het volledige artikel over de opzet van deze unieke koraalkwekerij in het oktobernummer van Ons zeeaquarium. Voor meer informatie over de vordering van de kwekerij bezoekt u de officiële website, www.ecocoral.nl.

 

Ga naar boven