HomeOnderwerpenTechniekAlweer de T5 verlichting

Alweer de T5 verlichting

Gepubliceerd in Cerianthus: maart 2003

Onlangs heb ik daarover geschreven in ons maandblad van december 2002. Ik heb toen aangekondigd -want mijn ervaringen met de T5 waren nog maar zeer pril- op termijn hierop terug te komen. Zover is het nu nog niet en mijn enthousiasme is ook niet getemperd.

Toch is aanleiding om nu reeds een aanvulling of zoals u wilt een kleine correctie op dat artikel te geven. En dan gaat het niet over de T5 lampen zelf maar over de reflector waarover ik me zeer positief heb uitgelaten. Het blijkt dat deze (aluminium) reflectoren nogal snel te lijden hebben onder zoutaantasting. We gebruiken immers geen dekruiten. De reflectoren zijn moeilijk schoon te maken en worden al snel dof. De effectiviteit vermindert.

Ook Arno Klumpers, de auteur van het boek "Het tropisch zeeaquarium" heeft hiervoor eveneens in "het Zeeaquarium" van februari '99, gewaarschuwd. Hij raadt af metalen reflectoren te gebruiken daar het metaal corrodeert en het afdruppende water giftig is in de bak. Hij adviseert om kunststof reflectoren te gebruiken (zeer prijzig) die echter ook zelf gemakkelijk te maken zijn (goedkoop).

En dat wilde ik nog even kwijt.

Zie ook

Ga naar boven