HomeOnderwerpenTechniekModerne aquariumfotografie

Moderne aquariumfotografie

Gepubliceerd in: Cerianthus, oktober 2001

Olympus C2500Het houden van een zeeaquarium is vaak de start van meerdere hobby's zoals velen onder ons uit ervaring kunnen beamen. De hobby "fotograferen" is bij mij ontstaan uit de behoefte om mijn bak vanuit alle perspectieven op de plaat te zetten. Eerst met een eenvoudige fotocamera, later met een spiegelreflexcamera. Ik zal nooit de kennis en kunde van een professionele fotograaf verwerven maar ik moet toegeven dat mijn fotografische kwaliteiten de laatste jaren aardig gegroeid zijn. Hierbij heeft de huidige stand der techniek bijzonder geholpen.
Fotograferen met een spiegelreflexcamera van nog geen duizend gulden geeft sublieme resultaten. Wanneer er ook nog eens geïnvesteerd wordt in verschillende objectieven en een goede losse flitsunit dan kun je als huis-, tuin-, en keukenfotograaf de mooiste plaatjes schieten. Al die mooie plaatjes kunnen met een scanner worden gescand waardoor de 'analoge' foto's omgezet worden naar 'digitale' foto's.

Analoog

Zelf maak ik gebruik van een Canon EOS-500N spiegelreflexcamera met verschillende objectieven. Met het standaard 28-85 mm zoom-objectief kan de totale bak op de plaat worden gezet maar ook gedeeltes van de bak. Met een apart aangeschaft objectief 100-300 mm maak ik op grotere afstanden details van een aquarium. Het voordeel is dat je niet te dicht bij de bak staat waardoor de dieren niet teveel afgeleid worden. Met mijn 100 mm macrolens kan ik mooie close-ups maken van vissen, slakken, koraalpoliepen en andere bewoners van het aquarium. Ik heb een losse afstandsbediening aangeschaft en een stevig statief. Met deze combinatie kunnen scherpe foto's worden genomen omdat het toestel niet meer beweegt. Een losse bijbehorende flitsunit zorgt voor perfecte belichting indien extra belichting gewenst is. Zelf gebruik ik 400 ISO of 800 ISO Fuji-filmpjes. Een hoge ISO-waarde zorgt voor een hoge lichtgevoeligheid. Hierdoor kunnen de sluitertijden relatief kort worden ingesteld om zodoende de bewegende dieren te 'bevriezen' op de foto. Bewegende dieren zijn vaak moeilijk scherp te krijgen als gevolg van lange sluitertijden. Alleen door veel foto's te maken bouw je voldoende ervaring op om te bepalen met welke film en welke instellingen het beste gefotografeerd kan worden.

Digitaal

GrondelEen groot nadeel van het fotograferen met filmrolletjes is dat de resultaten achteraf bekend zijn. Meestal na een dag of drie heb je de foto's terug van de ontwikkelcentrale en zie je dat een aantal foto's tegenvallen omdat ze te onscherp zijn of te donker of dat het diertje net half buiten het beeld is verdwenen of dat de flits terug te zien is in de glasplaat van de bak. Het levert al met al veel foto's op waarvan een groot deel niet bruikbaar is. Het meest vervelende is dat het niet mogelijk is om de foto opnieuw te maken simpelweg omdat de gebeurtenis een aantal dagen eerder heeft plaatsgevonden. Maar niet getreurd, ook hier biedt de moderne techniek uitkomst..... een digitale fotocamera.

Sinds een jaar fotografeer ik vrijwel alleen nog met een digitale spiegelreflexcamera: een Olympus C2500L. Ik moet zeggen een hele nieuwe wereld gaat hiermee open. Het mooie is dat het resultaat meteen te bekijken is. Valt de foto tegen dan maak je gewoon weer een nieuwe. Het mooiste is dat het geen cent extra kost want er zit geen filmrolletje in de fotocamera. In plaats daarvan zit er een geheugenkaart in de camera waarop een veelvoud aan foto's kan worden weggeschreven in vergelijking met een filmrolletje.

Mijn ervaring met dit digitale toestel is dat ik veel meer foto's maak en ook veel meer experimenteer met belichting en compositie. Het geeft me nog meer plezier in het maken van foto's dan dat ik al had. Al dat geëxperimenteer heeft tot resultaat dat het fotograferen met mijn digitale camera ook mooiere foto's oplevert en er meer foto's het gewenste resultaat opleveren. Omdat de foto's van het digitale toestel niet gescand hoeven te worden kunnen deze meteen op de computer worden geladen en worden bekeken. Tegenwoordig is het mogelijk om via internet de digitale foto's te sturen naar de ontwikkelcentrale alwaar de foto kan worden afgedrukt op echt fotopapier. Gemak dient de mens nietwaar…

Conclusie

Blauwe oren Beide technieken maken het mogelijk om mooie foto's te maken. De conventionele fotocamera (camera met rolletje) is aanzienlijk goedkoper dan zijn digitale broer en geeft meer mogelijkheden wat betreft het toepassen van verschillende objectieven. Nadeel is dat het resultaat niet direct zichtbaar is wat achteraf nog al eens teleurstellingen oplevert. De digitale fotocamera levert direct resultaat waardoor meteen gecorrigeerd kan worden wanneer de foto tegenvalt. Er zijn wel nog veel beperkingen wat betreft het toepassen van verschillende objectieven. Alleen de semi-professionele en professionele camera's bieden meer mogelijkheden. Bij het laten uitvergroten van foto's zijn 'analoge' foto's in het voordeel. Digitale foto's zijn beperkt in de mate van uitvergroting.

Persoonlijk ondervind ik meer plezier van mijn digitale fotocamera omdat ik nu veel meer foto's maak en snel gebeurtenissen op de plaat kan vastleggen. Zo heb ik schitterende detailopnames gemaakt van de 'moordactie' van mijn slangster op mijn zee-egel. Veel van de foto's van bakbezoeken op de Cerianthus-site zijn gemaakt met mijn digitale spiegelreflexcamera. Er zijn er twee bijgevoegd bij dit artikel.

Begin volgend jaar zal ik op een verenigingsavond mijn digitale resultaten laten zien op een groot scherm en zal ik tekst en uitleg geven over mijn toestellen…..dus u bent alvast van harte uitgenodigd. Ondertussen heb ik al wat plaatjes van mijn digitale camera op de Cerianthussite gezet.

Voor wie zelf eens wil snuffelen naar digitale foto-camera's kan ik de volgende engelstalige site aanbevelen: http://www.dpreview.com. Hier zijn van heel veel merken specificaties en evaluaties van verschillende types te bekijken. Tevens is veel informatie te krijgen via Arjen Spiekstra, coördinator van de fotowerkgroep van Cerianthus.

Ga naar boven