HomeOnderwerpenTechniekWaartoe de aanschaf van een wasdroger zoal kan leiden...

Waartoe de aanschaf van een wasdroger zoal kan leiden...

Gepubliceerd in: Cerianthus, april 2000

Zo op het eerste gezicht een wat vreemde titel boven een artikel in dit blad dat op de een of andere manier toch te maken moet hebben met onze hobby. Maar ik kan u geruststellen: het heeft wel degelijk te maken met mijn hobby als zeeaquariaan, hetzij dan via een fikse omweg.

Eerst maar even een stukje historie. Omstreeks 1981 ben ik lid geworden van Cerianthus en heb ik mijn eerste zeeaquarium geïnstalleerd. Dat kreeg een bescheiden plaatsje in onze (open) keuken. Ik ben begonnen met een 250 liter bak. Na 4 jaar met goede en slechte maar zeer leerzame ervaringen dacht ik deze hobby onder de knie te hebben (wat een onzin), en overwoog de aanschaf van een groter aquarium van 200 x 60 x 60 cm. Dit moest dan wel kunnen worden "ingewerkt" in de muur tussen huiskamer en bijkeuken. Voor het zover was moest er een hele verbouwing plaatsvinden: een stuk van de garage eraf, een stuk bij de keuken erbij, een gat in de muur van de huiskamer waar het aquarium moest inpassen (voorzijde in de huiskamer, achterzijde + filter en techniek in de bijkeuken). Bovendien moesten vloeren en muren worden aangepast, het nodige stuc- en schilderwerk worden uitgevoerd, leidingen worden verlegd en nog een handjevol meer van dit soort maatregelen. Al met al een hele toestand. We hebben er echter nooit spijt van gehad, integendeel.

Qua techniek start je als beginneling met deze liefhebberij vrij eenvoudig, met wat lampies, pompies, TL-etjes en verwarming. Alles nog goed te overzien en niet ingewikkeld. Maar je wilt wel eens wat anders en vooral meegaan met ontwikkelingen in de loop der tijd. Bovendien kan ik het experimenteren niet laten. Zo kwamen er van lieverlee luchtpompen, afvoerpompen, stromingspompen, TL-buizen, HQI lampen, eiwitafschuimer, calciumreactor e.d. bij. Ook het filter werd enige keren veranderd, meetapparatuur toegevoegd, overbodige dingen verwijderd. Op een gegeven moment was er aan de linkerkant van het aquarium waar ik oorspronkelijk met installeren begonnen was, voor de elektrische aansluitingen onvoldoende ruimte beschikbaar. Geen nood, aan de rechterkant was nog een stukje muur te benutten voor wat uitbreidingen. Ook de apparatuur in de (bij)keuken groeide na verloop van tijd met koelkast, vrieskist, magnetron, andere CV, van gas naar elektrisch koken enz. Dit heeft niets met het aquariumhouden te maken; het zijn wel apparaten die net als de techniek van het aquarium, stroom verbruiken. Tot zover nog niets aan de hand, alhoewel de elektriciteitsnota wat anders aangaf. Uiteraard.....

Totdat vrouwtjelief te kennen gaf er best een wasdroger bij te willen hebben. Opnieuw passen en meten, de ruimte anders indelen, er werd plaats voor gevonden. Alweer een stroomvreter erbij! Op welke groep van het lichtnet moet je die aansluiten en hoe zit het met de toegestane belastbaarheid van de groepen? De kans op stroomuitval van het aquarium door overbelasting is niet zo'n prettig vooruitzicht, niet waar. Dus er moest flink gerekend worden voor het vrouwlief naar de zin gemaakt kon worden. En na zo'n kleine 20 jaar van uitbreiden, verwijderen en veranderen van de technische voorzieningen op, in en rondom het aquarium vraag je je af: hoe zat het ook al weer, wat zit aangesloten op welke groep, is het allemaal (nog) wel zo logisch? Nee dus! Herkent u soms ook zo'n situatie en begint het u zo langzamerhand al te dagen?

Kortom, ik heb eindelijk gedaan wat ik in de vorige eeuw al van plan was te doen, maar het kwam er toen niet van. Namelijk: grondig inventariseren, waar nodig aanpassen en verbeteren en e.e.a. zodanig op papier zetten dat niet alleen ikzelf, maar ook een ander, als de nood aan de man komt, bij vakantie of ziekte eruit wijs kan. Het is dan wel even schrikken als er inmiddels een 30-tal aansluitingen blijken te zijn aangesloten op 2 groepen, met en zonder aardlekschakelaar, 10 tijdklokken enz. verdeeld over bijkeuken, garage en huiskamer. Of dit allemaal pers├ę noodzakelijk is zullen we nu buiten beschouwing laten, een feit is dat de bak beter draait dan ooit. Na nogal wat knutsel- en uitzoekwerk is alles in twee schema's opgenomen, zoals te zien is op bijgaande afdrukken. Natuurlijk, deze zijn verkleind en niet in kleur afgedrukt en daardoor wellicht niet zo duidelijk overgekomen in ons blad. Het gaat echter om de bedoeling; een echte techneut doet het vast beter. M.b.v. een computer zijn de schema's fraaier te maken. Ik heb bij gebrek daaraan me tot het aloude handwerk moeten beperken.

Genoemde inventarisatie was aanleiding tot aanpassingen van de installatie waardoor e.e.a. meer praktisch, overzichtelijker en logischer is gegroepeerd, de groepen gelijkmatiger zijn belast en de veiligheid is verbeterd. Tenslotte zijn alle aansluitingen van labels voorzien. Alles bij elkaar dus een nuttige exercitie. Zo zie je maar waartoe de aanschaf van een wasdroger leiden kan. En hij doet het nog ook. Overigens, het lijkt mij voor meer zeeaquarianen nuttig de technische installatie van het aquarium in kaart te brengen. Het aardige is dat dit ook zonder aanschaf van een wasdroger kan! Aan de slag. De volgende stap zou kunnen zijn - vooral voor diegenen die net als ik vergeetachtig zijn en de Latijnse namen van de levende have niet kunnen onthouden - de dieren te labelen*. Maar ja, plakband houdt niet, nietjes doen au en chips zijn nog niet beschikbaar. Wie heeft een idee?

Ga naar boven