Afvalstoffen

Het aquarium schoonhouden, dat is waar dit artikel over gaat. Schoonhouden, wat betekent dat? Is het helder water, algenvrije ruiten, een witte bodem? Wat voor de één schoon is, is voor de ander voedsel.

En schoonhouden is moeilijker dan schoonmaken. Eenmaal alle aanslag verwijderen en neerslag afhevelen dat kunnen we allemaal wel opbrengen, maar hier discipline en regelmaat in krijgen en houden is veel moeilijker (ik spreek nu voor mezelf). Want velen hebben het druk, druk, druk, en we weten het allemaal: als we het uitstellen wordt de berg alleen maar groter en de zin kleiner.

Verschillende keren heb ik mijn aquarium leeggehaald om wat voor reden dan ook en elke keer weer was ik onder de indruk van de hoeveelheid troep die er tussen de stenen en in het zand zat. Het lijkt onmogelijk nog te zeggen waar het vandaan is gekomen, maar allerlei biologische processen in ons aquarium kunnen gigantische hoeveelheden vuil veroorzaken.

Natuurlijk is dit voor elke bak anders; een bak vol met steenkoralen, veel stroming en weinig voedsel zal er minder last van hebben dan een gemengde bak met leders, oren en wat dies meer zij.

We willen onze dieren niet laten verhongeren, dus voeren we zoveel als we denken dat ze nodig hebben. Al dit voer is natuurlijk een bron van vervuiling. Een gedeelte kan uit het systeem gevangen worden via de eiwitafschuimer, filterwatten of gafzakken. Daar zijn we dan vanaf, tenminste als we de filterwatten en de gafzak niet te lang laten zitten anders worden de afvalstoffen alsnog een bron van voedsel voor de algen ten gevolge van de omzetting naar nitraat.

Zo lang het vuil zweeft in het water is het te verwijderen; één van de redenen om veel stroming in ons aquarium te houden. Als je goed naar je bak kijkt en ziet dat deze rijkelijk gevuld is met stenen en koralen, moet je toegeven dat niet overal altijd voldoende stroming aanwezig is. Daardoor zakt het vuil juist op die plaatsen langzaam om daar een laag op stenen en bodem vormen.

spoelpijp-foto2Een mooie oplossing om geen vuil-ophoping tussen de stenen en op de bodem te krijgen is de volgende. Plaats je stenen op een rooster van kunststof wat uiteraard stevig genoeg is. Dit rooster moet door middel van enkele blokjes van de bodemruit worden afgehouden. Het hele aquarium krijgt hierdoor een veel luchtigere inrichting en hierdoor zal er veel minder vuil ophopen.

Een ander voordeel is dat de vissen (vooral de kleinere) een ideale schuilplaats bij de hand hebben, ze kunnen overal door het rooster naar beneden en zijn zo buiten bereik van eventuele belagers.

Tevens zorgt dit rooster voor een belangrijke vermindering van de aanmaak van nitraat en fosfaat, immers al het vuil wat eerst bleef liggen en door de bacteriën tot nitraat en fosfaat werd afgebroken, wordt nu afgevoerd.

Wat ik vuil noem, is in eerste instantie voedsel voor onze vissen en koralen, dus wat is beter dan dit te gebruiken in plaats van te laten liggen en verrotten? Hier komt het volgende voordeel van een rooster om de hoek kijken, als we in staat zijn om het voedsel in de waterkolom te houden geeft dit een veel beter aanbod van voedsel dan die paar seconden dat het zweeft na het voeren.

De volgende logische stap is dan ook om een stroming onder het rooster te creëren, wat twee doelen dient. Ten eerste komt het voedsel dat door het rooster zakt weer terug in de waterstromingen en ten tweede gaat al het 'vuil' niet in een hoekje liggen rotten maar blijft dit in beweging zodat het uiteindelijk door filters of de eiwitafschuimer verwijderd kan worden.

Nu kunnen we een pompje naar beneden richten of onder de stenen wegwerken, maar dit levert maar één straalrichting op en je moet er niet aan denken om bij een defect de pomp weer onder de stenen vandaan te moeten halen. Daarom heb ik een methode bedacht die hier een oplossing voor biedt. Om een mooie stroming onder het rooster te hebben moet deze alle kanten opgaan om geen dode hoeken te krijgen en moet deze gericht zijn met een matige straal.

spoelpijp

Hiervoor is het volgende bedacht: neem een pvc-buis van 32 mm, maak hem aan het einde dicht met afdichtdop en plaats er een slangetule in die haaks op de buis staat. De lengte van de pvc buis is iets hoger dan je waterkolom. Vervolgens plaatsen we een 40 mm buis om deze 32 mm buis zodat deze er mooi in kan draaien. Hierdoor voorkom je dat de buis vast komt te zitten door de levende stenen in je bak.

Door nu de buis van 32 met tule door het rooster te plaatsen en de buis van 40 in het rooster heb je een goede doorgang en bevestiging in een. Aan de bovenkant maak je door middel van twee haakse bochten een slang met klein pompje vast welke boven in de bak achter een paar stenen geplaatst kan worden, zodat je er altijd goed bij kunt. Tussen de haakse bochten en de 32 mm buis wordt een mof geplaatst waarin de buis kan draaien.

Nu hebben we een stroming onder het rooster die elke kant op kan stromen door even de buis in de mof rond te draaien.

Ik heb gemerkt dat je met deze constructie ongeveer 70 cm schoon kunt houden, dus afhankelijk van je bak heb je er twee of drie nodig. Mocht je echter net zo lui zijn als ik, dan is dit systeem zeer eenvoudig te automatiseren zodat de staalstroom elke twee minuten een rondje onder het rooster maakt. Dit systeem geeft een echte rifspoeling zodat er niets meer in hoekjes en achter stenen blijft liggen.

 

Ga naar boven