HomeOnderwerpenTechniekNieuwe generatie LED op komst?

Nieuwe generatie LED op komst?

Mijn affiniteit voor licht en led in het bijzonder maakte dat vandaag mijn oog viel op een berichtje op nu.nl. Ik wil het jullie niet onthouden. Niet omdat het op korte termijn een nieuwe vorm van verlichting voor zeeaquaria oplevert. Enerzijds omdat zoals Philips aangeeft het in eerste instantie vooral om 'warm licht' zal gaan, waar wij vooral  'koud licht' willen. Anderzijds omdat het pas in 2015 eerste voor kantoren op de markt komt en er pas later specialistische toepassingen zullen komen. Maar op termijn kan het wel degelijk veelbelovend zijn, al was het maar omdat ze spreken over 200 lumen per watt, en dat is flink meer dan de huidige lichtopbrengst bij tl's, HQI's en zelfs de meeste led's.

Philips ontwikkelt duurzame ledlamp in tl-vorm

Philips heeft een nieuwe ledlamp ontwikkeld die de tl-buis kan vervangen.

Foto:  Philips

Volgens het bedrijf kan de 'tled' daarom dienen als duurzaam alternatief voor de tl-verlichting die in veel kantoren hangt.

De lamp produceert 200 lumens per watt gebruikte energie. Daarmee is de tled-lamp twee keer zo zuinig als een standaard tl-buis.

"Omdat verlichting garant staat voor 19 procent van het totale energieverbruik in de wereld, belooft deze innovatie enorme energie- en kostenbesparingen over de hele wereld", aldus het bedrijf.

Philips benadrukt dat de ledlamp nog steeds 'warm licht' produceert. Het gaat momenteel nog om een prototype. Een definitieve versie moet vanaf 2015 verkrijgbaar zijn voor gebruik in kantoren. Pas daarna wordt de lamp op de consumentenmarkt gebracht.

Ga naar boven