HomeOnderwerpenTechniekDe eerste verlichting

De eerste verlichting

weer-5-augustusWanneer we een zeeaquarium gaan opstarten komen er diverse vragen op je af die om een oplossing vragen. Een van deze vragen is “Welke verlichting heb ik nodig?” Want boven je aquarium wil je natuurlijk een goede verlichting waardoor je al het onderwaterleven goed kunt zien. Zeker zo belangrijk is het feit dat veel van de koralen hun energie uit het licht halen.

Maar wat is een goede verlichting? Hier zijn al hele boeken over volgeschreven waardoor je als beginnend aquariaan door de bomen soms het bos niet meer ziet. Twee zaken zijn hier leidend. Ten eerste wat vind je mooi en ten tweede wat is noodzakelijk voor het onderwaterleven dat je wilt aanschaffen.

Wat je mooi vind is zo persoonlijk dat alleen jijzelf hier antwoord op kunt geven. Sommige mensen vinden het harde blauwachtig licht mooi, andere gaan meer voor een zachtere witte kleur. Het daglicht in ons land zit over het algemeen hier tussenin. Wat het ook wordt, denk ook aan je dieren die de hele dag in dit licht moeten doorbrengen.
Tegenwoordig zijn er grofweg  drie soorten verlichting en wel TL-buizen, HQI stralers en led-verlichting. Al deze drie soorten kunnen voldoen aan de eisen van een aquariaan. Voor een beginnend aquariaan die zich vooral met leders, oren en eventueel wat grootpoliepige steenkoralen zal gaan bezighouden is een geringere hoeveelheid licht nodig dan voor een aquarium met vooral kleinpoliepige steenkoralen.

TL-buizen hebben zich in de loop der jaren zeker laten gelden als een goede verlichting voor een gemiddelde bak met gemengde samenstelling van koralen. De totale lengte aan buizen bepalen hier zowel de stroomkosten als ook de lichtintensiteit. Door het kiezen van bepaalde type buizen is het goed mogelijk om de door jouw gewenste lichtkleur (ook wel kleurtemperatuur genoemd) te krijgen.

Voor de meeste lederkoralen en oren is een verlichting met alleen TL-buizen zeer geschikt, waarbij je moet kiezen voor een vrij hoge kleurtemperatuur. Niet teveel rood dus..

LumiledsLifeEen ander groot voordeel van TL-buizen ten opzichte van HQI stralers is de geringere hoeveelheid warmte die in het aquarium komt, je denkt (in de winter) misschien jammer, maar kan in de zomer kan teveel warmte tot grote problemen leiden bij een hittegolf… In die tijd ben je al blij dat het water niet te warm wordt door al de pompen die er staan te draaien om dan ook nog eens veel warmte van je lampen kwijt te raken is soms een hele klus.

Mocht je toch HQI lampen gaan gebruiken, zorg er dan zeker voor dat je de UV-straling tegenhoudt door middel van een kwartsglasplaatje voor je lamp.

Ledverlichting voldoet zeker ook en straalt geen warmte in het water, de lamp zelf wordt wel degelijk warm en moet deze warmte goed kwijt kunnen anders is de levensduur van je leds zeer kort.

Een ander nadeel is nog steeds de aanschafprijs van goede ledverlichting. Dit is soms een flinke kostenpost (hier kun je heel veel leuke visjes of koralen voor kopen…).

tlhqiled

 

Een alternatief om toch plaatselijk een sterke lichtbron te maken zijn de ledlampen die in een normale gloeilampfitting passen. Deze zijn relatief goedkoop en kunnen een leuk effect in je bak geven met tevens de optie om daar eventueel een sps-koraal te plaatsen mocht je het niet kunnen laten. Deze lampen stralen zoals alle ledlampen ook geen warmte in je bak.

Terug naar de TL lampen. Bij deze lampen is het van groot belang om goede reflectoren te plaatsen die bestendig zijn tegen de zoutaanslag welke er waarschijnlijk toch op komt. Ze helpen om (vrijwel) alle licht te krijgen  waar je het hebben wilt: in het water. Tevens moet je erbij kunnen om ze weer schoon te maken. Het spreekt voor zich dat deze reflectoren een grote bijdrage leveren aan de totale lichtopbrengst van je bak.

Wat je uiteindelijk ook gaat aanschaffen, vergeet vooral niet de warmteontwikkeling van je lampen goed in de gaten te houden. Dit kan je anders later lelijk opbreken.

Succes.

 

Ga naar boven