HomeOnderwerpenTechniekHet DyMiCo-systeem

Het DyMiCo-systeem

promo3

Al jaren hoor ik verhalen over Dymico, een natuurlijk filtersysteem dat op grote aquaria draait in dierentuinen en de koraalkweek bakken in Utrecht. Er zijn systemen die al ruim 10 jaar draaien en er werd al enige jaren gepraat over een hobby systeem. Nu eindelijk is het hobbysysteem er na diverse testsystemen bij verschillende mensen waarbij er gekozen is voor ervaren mensen en echte beginners die het hun eerste systeem konden noemen.

Er is daags na onze beginnersdag een presentatie van dit systeem geweest in de showroom in Lelystad. Jammer genoeg kon ik niet aanwezig zijn bij deze dag. Toevallig werd ik uitgenodigd om 14 mei met Dinesh Hoogen Stoevenbeld naar de showroom in Lelystad te gaan voor een uitleg over het systeem omdat hij interesse heeft in een systeem.

dymicoWe kwamen daar rond 15 uur aan bij Erik van Dijk die de showroom in de uitbouw van zijn huis heeft staan en we kregen daar een mooie presentatie van het systeem. In zijn huis staat een kleiner systeem te draaien, waarmee hij een van de eerste testers was. En er staat een groot systeem in de showroom dat ook nog eens verlicht wordt door de nieuwe Philips Coral Care lampen als test.

Erik is nog een beginner in de hobby. Hij heeft geïnvesteerd in dit systeem omdat het hem erg aansprak. Omdat hij door gezondheid problemen erg opzag tegen de waterwissels en omdat hij vaak naar het buitenland is, wilde hij een makkelijk systeem dat zijn vrouw in de gaten kan houden zonder dat ze onderhoud hoeft te plegen. Hij heeft toen een mail naar EcoDeco gestuurd en zo is het balletje gaan rollen. Bij de presentatie was ook een van de ontwikkelaars van het systeem aanwezig om de wat moeilijker vragen te kunnen beantwoorden.

Maar wat is Dymico nu eigenlijk? Het staat voor Dynamic Mineral Control; Kort gezegd is het een computergestuurd RDSB-filter (Remote Deep Sand Bed).

Dymico is een losstaand filter dat gevuld is met een grof medium onderin en een fijn medium erboven. Er zit een circulatiepomp in, die water uit het linker gedeelte door het zandbed pompt en doormiddel van een redoxmeter via een IKS computer een doseerpomp aanstuurt die een koolstofbron in het zandbed injecteert. Hierdoor worden de bacteriën gevoed. Deze bacteriën zorgen ervoor dat afvalstoffen zoals ammoniak, ammonium, nitriet, nitraat en fosfaat efficiënt worden verwijderd.

Dymico heeft een uur de tijd om dit water schoon te krijgen waarna er een pomp aan gaat die dit water omhoog pompt naar het aquarium en zo via de overloop het “vieze” aquarium water weer naar het filter gaat om weer opnieuw gefilterd te worden.

Op deze manier gaat ongeveer de hele aquariuminhoud in 24 uur door het filter.

Een ander groot voordeel is de kalkreactorfunctie van dit filter. Met een pH-sensor kun je ook via de IKS een magneetventiel besturen om CO2 toe te voegen in de Dymico. Door het volume van de Dymico is het dus een erg krachtige kalkreactor. Bij Erik draaide het systeem op een pH van 7,4 terwijl we in een normale reactor gewend zijn aan een pH van 6,5 (en een lagere pH is risicovoller; het kan de zuurgraad van het aquariumwater naar beneden halen).

Bij dit systeem zijn waterwissels dus niet nodig en een sump met opvoerpomp en kalkreactor dus ook niet.

Wel is er een manier van beluchting nodig om zuurstof aan het water toe te voegen. En er wordt geadviseerd om een fosfaatabsorber te gebruiken wanneer je veel voert.
Voor de beluchting zou je een kamer in je aquarium kunnen maken naast je overloop waarbij je de onderkant open laat en hier met een soort luchtbellenhevel stroming in krijgt voor de zuurstofverrijking. In deze kamer laat je ook Dymico uitstromen omdat er zuur en zuurstof-armwater uit komt.

Dit systeem is dus ook planktonsparend doordat er geen afschuimer aanwezig is. Het is daarbij erg energiezuinig omdat er maar een kleine circulatiepomp in zit.

De filterende capaciteit van dit filter is enorm; er zijn twee formaten te koop de kleinste is tot 700 liter en de grote tot 1800 liter.

Het kleine systeem kan 50 kleine vissen aan, 30 middelgrote, 15 grote of 5 zeer grote vissen. Het grote systeem 150 kleine, 90 middelgrote, 45 grote of 15 zeer grote vissen. Koralen worden beperkt door de maat van het aquarium.

Tevens worden er systemen getest met NPS koralen. Dit gaat in kleine hoeveelheden goed maar bij een volledige NPS-bak met de daarbij behorende hoeveelheid voer wordt het water wat wit door de hoeveelheid bacteriën die Dymico dan produceert.

Is dit het systeem van de toekomst? Draait iedereen over een aantal jaar met een Dymico? Wie weet; het is wel een revolutionair systeem dat in de hobbywereld nog in de kinderschoenen staat. Op de grote systemen gaat het erg goed alleen de mensen die daar mee werken doen het voor hun beroep. Daarom is het dus lastig geweest om een hobbysysteem “hufter proof” te maken; een systeem dus waarbij iedereen hiermee kan werken.
Persoonlijk heb ik best veel vertrouwen in dit systeem maar we gaan het meemaken hoe het zich houdt.

Ik hoop ergens na de zomerstop de mannen van Dymico bij ons op een ledenavond te krijgen om het systeem eens bij ons uit te leggen.
Kan je niet wachten? Kijk eens op www.dymico.com!

Ga naar boven