HomeOnderwerpenVissenJacht op haaien tast koraalriffen an

Jacht op haaien tast koraalriffen an

De overbevissing van haaien leidt tot schade aan koraalriffen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.  

Als haaien verdwijnen uit koraalriffen, verandert de voedselketen in deze gebieden. Door de afname van het aantal haaien neemt het aantal middelgrote roofvissen zoals snappers en rode koraalbaarsen toe. Deze roofdieren eten vervolgens relatief veel kleine, herbivore vissen, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het koraal.
Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Toronto in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

De wetenschappers bestudeerden de voedselketens in verschillende koraalriffen die 300 kilometer voor de kust van het noordwesten van Australië liggen. In dit gebied jagen Indonesische vissers al enkele eeuwen fanatiek op haaien.

“We zagen in deze gebieden een toenemend aantal middelgrote roofvissen en een afname van het aantal herbivore bewoners van het koraalrif, zoals papegaaivissen”, verklaart hoofdonderzoeker Jonathan Ruppert op de nieuwssite van de Universiteit van Toronto.

De afname van die laatste soort belemmert de groei van koraalriffen.”Papegaaivissen zijn erg belangrijk voor het koraalrif, omdat ze algen eten die anders over jong ontluikend koraal heen zouden groeien op riffen die herstellende zijn van natuurlijke beschadigingen.”

caribische-rifhaai

Ga naar boven