HomeOnderwerpenVissenHandel in aquariumvissen

Handel in aquariumvissen

Bron: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120522110301.htm

Vertaling: Gert Eggink

Gepubliceerd in Cerianthus, mei 2014.

Uit een studie die in 2012 is gepubliceerd, blijkt dat naarmate de populariteit van de zeeaquaria stijgt, ook de vraag naar zeedieren toeneemt. De meeste aquariumvissen worden gevangen uit hun natuurlijke omgeving - in de eerste plaats koraalriffen - en met miljoenen per jaar ingevoerd in de Verenigde Staten.

Na een gedetailleerde analyse van importgegevens van één jaar mariene tropische vissen die de Verenigde Staten zijn binnen gebracht, vonden wetenschappers dat er 1.802 soorten zijn geïmporteerd, 22 procent meer dan eerder geraamd. Meer dan 11 miljoen vissen werden geïmporteerd uit 40 landen. Dit was minder was dan eerder gemeld, omdat veel zoetwatervissen en ongewervelde zeedieren in eerdere analyses ten onrechte werden gerekend tot de zeevissen. Bovendien ontdekten ze dat meer dan de helft van de invoerpapieren uit die periode afwijkingen had in aantallen of anderszins, - wat resulteert in een 27 procent overschatting van de handelsvolumes.

handel-1
Er bestaat een kwetsbaar evenwicht tussen de wereldwijde vraag naar aquariumvissen en de milieu-en economische gevolgen, "aldus hoofdauteur Andrew Rhyne, assistent-professor mariene biologie aan de Roger Williams University en wetenschappelijk onderzoeker bij het New England Aquarium." Zonder mechanismen specifiek ontworpen om de handel in aquariumvissenhandel te controleren, zullen we nooit een goed begrip krijgen van de invloed op onze oceanen en de wereldwijde economie.


"Wereldwijd staan koraalriffen al onder enorme druk van klimaatverandering, vernietiging van leefomgeving en vervuiling", zegt co-auteur Michael Tlusty, wetenschappelijk directeur van het New England Aquarium. "Slechte oogstpraktijken (vangstmethoden) van tropische vissen voor de aquariumhandel kan bijdragen aan die daling, maar wanneer het correct wordt gedaan kan het juist helpen tegen die effecten, op voorwaarde dat in de economische voordelen voor duurzaamheid op lange termijn op lokale schaal wordt voorzien. Die kleinschalige visserij kan een kader bieden op om beter te ontwikkelen algemene beheer's om de riffen te beschermen."

De nooit eerder uitgevoerde studie die onlangs door de Public Library of Science in PLoS One is gepubliceerd, werd gefinancierd door het National Oceanic and Atmosphere Administration (NOAA) Coral Reef Conservation Program, en uitgevoerd door wetenschappers van Roger Williams University, New England Aquarium, US Geological Survey, Boston University, Conservation International, NOAA en de Khaled bin Sultan Living Oceans Foundation.

Op dit moment zijn meerdere bronnen van gegevens over de handel bestaan, maar niet alle datasystemen waren bedoeld om de handel in wilde dieren marine volgen. Onderzoekers bekeken aquarium handel invoer door het vergelijken van de beschikbare commerciële facturen aan de overheid vormen.

De herziening van verzending facturen bleek het aantal gemelde op verzendkosten verklaringen vis geëvenaard de facturen slechts 52 procent van de tijd. Wetenschappers vonden herhaalde gevallen van aangiften gemarkeerd als mariene siervissen ook met andere soorten, zoals zoetwater vissen, koralen en andere niet-zeeleven.

De handel in aquariumvis is een economische zegen voor de grootste exporteurs, met name de Filippijnen, Indonesië en Sri Lanka. Echter, omdat de vraag naar deze export stijgt, worden natuurlijke leefgebieden en soorten beïnvloed. Het oogsten van deze wilde soorten kan leiden tot verlies van biodiversiteit, overbevissing, en tot het gebruik van cyanide en milieubeschadigende vismethoden. Bovendien lopen importlanden het risico introductie van niet-inheemse ziekten.

"Ondanks alle nadelen, is het behoud van koraalrif een vaak vergeten voordeel van de zeeaquarium handel," zegt co-auteur Les Kaufman, professor in de biologie aan de Boston University en senior mariene wetenschapper bij Conservation International. "Hobbyisten die genieten van deze vissen en de dorpelingen die de vissen verzamelen hebben een gemeenschappelijk belang: om de koraalriffen te behouden Zonder koraalrif rentmeesterschap, zou het zeeaquarium handel uiteindelijk ophouden te bestaan."

Noot: Bovenstaande heeft betrekking op de Amerikaanse markt. In hoeverre de aantallen en percentages vergelijkbaar zijn met de Europese markt is me niet bekend.

handel-2

Ga naar boven