HomeOnderwerpenVissenPseudochromis dilectus, een mooie vis maar pas op....

Pseudochromis dilectus, een mooie vis maar pas op....

Gepubliceerd in: Cerianthus, september 2004

Uitbreiding gewenst

pseudochromis-dilectusMijn nieuwe aquarium draait nu enkele maanden. Alle vissen zijn inmiddels aan hun nieuwe omgeving gewend. De koralen staan er redelijk bij, maar het kan nog beter. Twee maanden geleden liepen mijn vrouw en ik een aquariumzaak binnen. Dat doen we regelmatig om te kijken of er nog mooie visjes bij zijn. In mijn nieuwe bak kan best nog wel wat bij...

Die rode moest het worden

In één van de bakken zwom een prachtige vis. Er stond geen naam bij. Dus gevraagd hoe dat prachtige beestje heette en hoe het gedrag van het visje was. De naam was Pseudochromis dilectus. Mij is overigens geen Nederlandse naam bekend. De informatie die ik kreeg was dat je hem misschien niet bij te kleine vissen moet houden. De kleinste vis die ik op dat moment had was een juffertje (Chromis). Dat leek me dus geen probleem. Het was een beauty om te zien, zag er goed gevuld uit en heb eerder Pseudochromissen in mijn aquarium gehouden, maar dan wel de wat kleinere soorten (P.paccagnellae en P.diadema). Dus na wat aarzeling toch maar aangeschaft. Dit tegen mijn gewoonte in: ik schaf nooit een vis aan waarvan ik weinig of geen informatie heb. Gewoonlijk zoek ik altijd eerst zelf naar de nodige informatie, maar ja je kunt toch een keertje iets meenemen om te zien of het gaat en ik voorzag totaal geen problemen.

Een gezonde eetlust....

Na de bekende druppelmethode heb ik mijn nieuwste aanwinst in het aquarium los gelaten. Direct verdween hij tussen de stenen, maar na enkele minuten kwam hij toch gedeeltelijk te voorschijn. Even de omgeving bekijken. Van dichtbij gezien had hij wel een prachtige kop, maar zijn bek met de scherpe puntige tandjes maakte op mij wel veel indruk. De volgende dag ben ik gaan voeren. Mijn rifwachter is een trage eter dus die voer ik gericht stukjes mossel. Maar ik heb even niet gerekend op mijn dilectus. Hij kwam snel te voorschijn en pakte alle stukjes mossel weg voordat de rifwachter zelfs in beweging kwam. Ik was natuurlijk blij dat het beestje direct begon te eten, maar zag wel dat hij wild door het aquarium zwom om ook al het andere voedsel te bemachtigen. De overige vissen hadden ook bijna geen kans om de krill die ik toevoegde te pakken.

Een vraatzuchtige tiran!

De dagen erna gaven hetzelfde beeld. De dilectus nam geen genoegen met kleine stukjes voer, maar een halve mossel werd door hem peilsnel achter de stenen meegenomen en snel verorberd om dan weer te voorschijn te komen om naar de rest van het voer te zoeken. Zo'n eter heb ik nog niet eerder meegemaakt. In het vervolg gaf ik hem eerst een stuk mossel en kon daarna de andere vissen voeren. Na een tweetal weken zag ik dat mijn dwerglipvis (Pseudocheilinus hexataenia) aan de zijkant enkele beschadiging had. Een dag na mijn constatering lag deze vis in mijn overloop. In mijn oude aquarium kwam dat meer voor dat ik hem uit de overloop moest halen, dus ik maakte me nog niet ongerust. Weer teruggedaan in mijn bak. Door zijn beschadiging werd hij achterna gezeten door de dilectus. Een dag later heb ik mijn hexataenia niet meer terug gezien.

In mijn oude aquarium had ik een kappersgarnaal zonder scharen. Zo heb ik hem gekregen en heb hem daar een aantal weken laten zitten. Hij kon zich daar rustig ontwikkelen en na verloop van tijd had hij weer twee volgroeide scharen. Ik was er trots op dat de quarantainebehandeling goed gelukt was. Op een avond besloot ik, na eerst een mooie foto gemaakt te hebben, hem in mijn aquarium te plaatsen. Dat verliep allemaal prima. Hij vond een stekje tussen twee stenen en leek er heel rustig te zitten. Op een gegeven moment zie ik mijn dilectus nieuwsgierig de richting van mijn kappersgarnaal zwemmen. Hij maakte wat draaiende bewegingen en pakte met een geweldige snelheid de kappersgarnaal midden achter zijn scharen. Binnen twee seconden was er van mijn garnaal niets meer over. Weken werk voor niets. Mijn vrouw in alle staten omdat die het genezingsproces van de garnaal had meegemaakt. Ik zal niet schrijven wat ze van de dilectus dacht, maar dat was niet best.

Twee dagen later vond ik achter in mijn bak een kop met daaraan een ruggengraat. Het bleek de restant te zijn van mijn dwerglipvis. Inmiddels zag ik dat mijn dwergkeizer (C. bispinosus) happen uit zijn staart had. Een aantal dagen later zit ik aan tafel, die voor het aquarium staat, rustig te eten. Opeens zag ik de dilectus een uitval doen naar ййn van mijn juffertjes. Dat ging door tot hij dit visje in een flits van onderen pakte en mee trok achter de stenen. Een paar tellen later kwam het juffertje zwaar beschadigd te voorschijn. Ik heb hem uit mijn aquarium gehaald. Een tweede juffer was zodanig beschadigd dat ik hem er ook helaas heb moeten uithalen.

Mijn besluit stond vast: de dilectus kon niet in mijn aquarium blijven. Met de vangklok had ik binnen de dertig seconden het beestje gevangen en overgebracht naar mijn quarantainebak.

Dilectus blijkt steenei

pseudochromis-steeneiInmiddels heb ik op het Forum over de dilectus geschreven. Daarop reageerde iemand met de opmerking dat het waarschijnlijk niet om P.dilectus gaat maar om de P.steenei. De dilectus heeft een ronde staart en de steenei een gevorkte staart. Dat laatste bleek het geval. Ik had dus een steenei gekocht. Deze staat als zeer agressief bekend, is territoriumvormend en wordt ook veel groter. Dat laatste bleek wel, want in mijn quarantainebak bleef hij aardig groeien. Om de dag gaf ik heb een groot stuk mossel. Elke dook hij direct achter de stenen met het voedsel in zijn bek. Een uur later had hij weer trek.

Die mocht niet blijven

Ik heb geen reacties gekregen van iemand die hem zou willen hebben. Na een aantal weken besloot ik hem terug te brengen naar de handelaar (met de vangklok heb ik hem weer heel snel kunnen vangen). Daar heb ik mijn belevenissen verteld. In de winkel hebben we nog eens in ййn van de grote naslagwerken en per computer gezocht. Een afbeelding met de verschillende staartvormen hebben we niet kunnen vinden (bijgaande foto's heb ik op het Internet gevonden en zijn toch duidelijk? Red.). Heel sportief kreeg ik de helft van de aanschafprijs retour en heb maar een van te voren geplande rode koraalklimmer aangeschaft. Die doet het nu prima in mijn aquarium. Vanaf nu zal ik me zeker eerst goed laten informeren en zelf opzoeken hoe een bepaalde vis leeft en of die in een gezelschapsbak te houden is. Ook dan zijn er natuurlijk bepaalde risico's.

Goede raad

Wil iemand een Pseudochromis dilectus of P.steenei aanschaffen, houd deze dan absoluut niet bij kleine vissen. Volgens mij moet er nog iemand in onze vereniging zijn die dit visje in dezelfde periode heeft gekocht. Ik kan me alleen niet herinneren wie dat was. Ik ben zeer benieuwd naar zijn ervaringen. Ik voelde me even weer een beginner; één van de bestuursleden opperde dan ook om me aan te melden voor de beginnerscursus…

Ga naar boven