HomeVerslagen ledenavondenVragen- en discussieavond (9 juni 2009)

Verslagen ledenavonden

Vragen- en discussieavond (9 juni 2009)

Vanavond is het alweer de laatste ledenavond voor de zomerstop. Ian heet alle aanwezigen van harte welkom, speciaal aan een aantal nieuwe leden.

Zoals gebruikelijk staat deze avond in het teken van vragen van leden.
Maar voor dat we de eerste vragen behandelen zijn er een paar vragen naar ontwikkelingen rond de beide Nederlandstalige zeeaquariumtijdschriften: Dream Reef en Ons Zeeaquarium. De eerste lijkt alweer ter ziele. Dit ondanks dat we nog maar een paar weken geleden wervingsadvertenties op internet hebben gezien. Volgens enkele leden die gebeld hebben met de drukker blijft de uitgever van het tijdschrift in gebreke, en komt er geen nieuwe uitgave.
Ons ZeeaquariumMet Ons Zeeaquarium lijkt het beter te gaan: dit is een initiatief van Jan Harbers, die een groep van schrijvers om zich heen heeft verzameld, waarmee hij gestart is. Ondanks verschillende verhalen lijkt hij na de zomer te willen starten Inmiddels (eind juni) heeft uw redacteur het eerste nummer ontvangen, vergezeld van een brief waarmee hij zich kan abonneren. Het ziet er goed uit, mooi vormgegeven, het lijkt in een aantal opzichten op Het Zeeaquarium, maar op een aantal punten is het duidelijk beter. Het bestuur spreekt de hoop uit dat dit tijdschrift een langer leven beschoren is dan Dream Reef en zijn voorganger Het Zeeaquarium.

Verder heeft het bestuur bericht ontvangen van Seven Seas dat het bedrijf, dat onlangs verhuisd is van Vijfhuizen naar Rhenen, daar zijn poorten alweer gaat sluiten. De zaken gaan minder goed dan verwacht, en om een faillissement voor te zijn sluit Ronald de zaak. Het bestuur betreurt dit ten zeerste. Seven Seas was een van de oudste adverteerders van ons tijdschrift, en we hadden een prima relatie met de eigenaren. Zo waren we vorig jaar allemaal nog van harte welkom tijdens een open huis op een van de ledenavonden.
Fred is inmiddels erg druk met het werven van nieuwe adverteerders. Dat lijkt beslist succesvol te gaan, getuige een aantal nieuwe contracten. De resultaten zien jullie inmiddels in dit tijdschrift. Net aals voor al onze adverteerders blijft hier ook zeker: ga eens op bezoek, en laat merken dat je van Cerianthus komt. De adverteerder merkt op die manier dat zijn advertentiegeld goed besteed is, en het geeft bekendheid aan onze vereniging. Daar hebben we allemaal profijt van.

We starten met een korte discussie over het risico van bloedvergiftiging als gevolg van het werken in een (zee)aquarium, terwijl met kleine wondjes aan handen of armen heeft. Dit naar aanleiding van een ongelukkig voorval dat Oscar is overkomen. Tijdens het onderhoud aan een aquarium loopt hij een klein wondje op aan een steenkoraal, en een paar dagen later ligt hij in het ziekenhuis met een forse bloedvergiftiging... Een aantal dagen aan het infuus blijkt gelukkig voldoende om hem er weer bovenop te helpen, maar de schrik zit er goed in...
Ook een paar jaar geleden uitgebreid besproken gevallen van aquariumgranoloom (zie de artikelen hierover op onze website) komen ter sprake. De ene keer kan het het gevolg zijn van het gif van een koraal, de andere keer van een bacterie die in het water zit. Algemeen advies blijft: weer uitermate voorzichtig, en ga niet in het aquarium aan de slag wanneer je wondjes aan handen of armen hebt. En vergeet niet: het kan al gevaarlijk zijn wanner het niet meer is dan een klein wondje aan een nagelriem...

Dan stelt één van de aanwezigen een vraag over nachtverlichting: hoe lang moet je dat laten branden, wie heeft er ervaring mee, en hoe nodig of gewenst is dat eigenlijk? Er blijken meerdere leden iets dergelijk te hebben gemonteerd. En dat varieert van kleine blauw-geschilderde gloeilampjes, tot compleet computergestuurde installaties die de volledige maancyclus natuurgetrouw nabootsen. Velen hebben ’s nachts echter helemaal geen licht boven de bak.

Nachtlampjes makenHet is in ieder geval wel zinvol om een tijdje het gelicht gedimd te laten (bij voorkeur de laatste buis langzaam laten dimmen tot een paar procent van zijn vermogen en dan pas uit doen). Dit omdat veel dagactieve vissen dan de gelegenheid hebben een veilig plekje voor de nacht te zoeken. Vooral van veel lipvissen is het bekend dat ze in het zand verdwijnen, en dat doen ze pas wanner het gaat schemeren. Wanneer men dan in één keer alle licht uitdoen schrikt het beestje verschrikkelijk en duikt in paniek weg. Het komt echter ook geregeld voor dat hij zich daarbij beschadigd, of (ergere nog) van schrik in een (tapijt)anemoon duikt, met alle fatale gevolgen van dien. Maar hoe lang moet je dat licht nu gedimd laten en hoeveel licht mag er branden? Handige vuistregel is: wanneer de doktersvissen nog actief rondzwemmen, brandt er nog teveel licht...
Overigens: rood licht moet je absoluut niet boven je bak hangen. Niet ’s nachts maar ook niet overdag. Dat is typisch een buis voor zoetwateraquaria. Water filtert al heel snel alle rood licht uit het spectrum en wat overblijft is overwegend blauw licht. Teveel rood licht stimuleert de algengroei en leidt daardoor alleen maar tot probleem,en, nog afgezien dat het zeer onnatuurlijk is voor onze vissen en koralen, die overwegend van grotere diepte komen.

Dan komt de vraag hoeveel mensen eigenlijk een extra koolstofbron gebruiken als voeding, zoals Zeovit, alcohol, jenever of wodka? Dat blijken toch zo’n 30% van de aanwezigen te zijn. Achterliggende vraag is eigenlijk: hoe houd je steenkoralen langere tijd mooi op kleur? Daarbij blijkt dat niet alleen de koolstofbron van belang te zijn (want dat is eigenlijk wat je doet bij het toevoegen van Zeovit of alcohol: je voegt een koolstofbron toe, warbij de koolstofketen heel kort is, zodat deze snel door bacteriën en algjes kan worden ‘gegeten’). Ook de lichtintensiteit blijkt van groot belang te zijn: te weinig licht leidt ertoe dat een koraal relatief veel (bruingekleurde) zoöxanthellen aanmaakt, en dat levert bruinige koralen. Veel licht zorgt ervoor dat die noodzaak minder aanwezig is, en dat de natuurlijke pigmenten van het koraal domineren.
Maar hoeveel alcohol voegt men dan toe? Na enige discussie blijkt dat velen uitkomen op ongeveer 10 druppels alcohol per 250 liter water per dag, of 10 ml op een aquarium van 1100 liter per dag. Niet alleen levert dit mooi gekleurde koralen, ook werkt de afschuimer merkbaar beter. Overigens lijkt ook azijn geschikt te zijn als koolstofbron. Maar pas daarmee op voor overdosering: azijn is een sterk zuur, dat natuurlijk bij (sterke) overdosering de pH-waarde van je water aantast.

Dat brengt Ian erop de aanwezigen een voorbeeld voor te leggen van iemand een ongelofelijke hoeveelheid toevoeging gebruikt: ik ga het hier niet allemaal overtypen, maar het varieert van Zeovit, zeostart, zeolit en coral snow tot coral vitalizer, ultraclam, etc. etc. We vragen ons af of er nog wel gewoon zeewater in zijn bak zit....
Natuurlijk is dat (hopelijk) een uitzondering, maar we willen er maar mee aangeven: blijf je verstand gebruiken en voeg met beleid toe, en alleen wanneer je weet wat je doet, en je verbetering constateert. Probleem is dat je vaak niet weet wat je toevoegt, en of er tenminste net zoveel gebruikt wordt als je er in gooit. Anders hoopt het zich op, en weet je niet wanneer je aan het overdoseren bent, met alle negatieve gevolgen van dien. Wees daarbij consequent; niet elk halfjaar wat anders....

Volgende discussie-onderwerp: de combinatie eiwitafschuimer – opvoerpomp: hoe zorg je dat die in evenwicht zijn? Ofwel hoe sterk moet de opvoerpomp zijn in relatie tot de pomp van de eiwitafschuimer? Dat is niet zomaar te zeggen; dat hangt ook af van de overloop. Eigenlijk moet je zegen: de sterkte van de opvoerpomp hangt af van de afvoersnelheid van de overloop. Wanneer de overloop minder snel water kan afvoeren dan dat de opvoerpomp terugbrengt naar je bak, zal het waterniveau in je aquarium stijgen, en worden de trekstrips zichtbaar vanuit het aquarium. En dat is niet mooi! Maar om terug te komen op de eerste vraag: wanneer we er van uit gaan dat de opvoerpomp netjes is afgestemd op de overloop, hoe sterk moet dan de pomp van je eiwitafschuimer zijn? Volgens één van de aanwezigen maakt dat eigenlijk niet uit: hij moet het gewoon goed doen, en staat niet in relatie tot de doorstroomsnelheid van je sump (= vermogen van je opvoerpomp). Belangrijk bij een eiwitafschuimer is dat er een goed evenwicht is tussen de verblijftijd van het water in de kolom en de hoeveelheid luchtbelletjes in de kolom. Realiseer je dat de werking van een eiwitafschuimer wordt bepaald door schuimvorming, en die wis afhankelijk van het oppervlak water-lucht. Dat moet zo groot mogelijk zijn. Dus zoveel mogelijk, zo klein mogelijke belletjes, en een optimale schuimvorming.

Demi-water installatieTegen het einde van de avond (want het is al ver na tienen) voeren we nog een korte discussie over osmose- versus demiwater. Een osmose-apparaat is goedkoper, en verwijdert ook pesticiden en insecticiden, maar levert veel afvalwater, en niet al te veel osmosewater: denk aan 60-90 liter per 24 uur . Een demiwater-installatie is duurder in aanschaf,, maar produceert geen afvalwater (milieuvriendelijker!), maar moet na enige tijd wel geregenereerd worden met zoutzuur en natronloog, en dat is risicovol!

Het laat daarbij wel silicaten door (een osmoseapparaat doet dat niet) en die zorgen voor een bruine aanslag op je witte koraalzand... Kortom: beiden hebben ze zo hun voor- en nadelen en is de keuze afhankelijk van je portemonnee en of je bereid bent regelmatig te regenereren. En natuurlijk je verbruik: wanneer je niet al te veel water hoeft aan te maken, is een osmose-apparaat aantrekkelijker...

Tenslotte (naar aanleiding van een incident bij een van onze leden) een waarschuwing bij het gebruik van een magneetventiel. Wanneer men een pomp gebruikt om de druk op een osmoseapparaat constant te houden (zeker op een flat waar de waterdruk niet altijd even hoog is) is het oppassen met een magneetventiel. Deze slaat niet dicht wanneer de slang scheurt! En dat laatset blijkt nog wel eens te kunnen gebeuren! Resultaat: de flat staat in no-time blank (en de onderburen merken dat ook snel...).
Advies: haal bij de Gamma of de Praxis een waterslot en monteer dat tussen kraan en pomp. Die zorgt ervoor dat wanneer de slang scheurt of er af schiet, de waterstroom zal worden gestopt. Dat scheelt een hoop problemen....
Tot zover de weergave van de discussie van vanavond.
Ian wenst alle aanwezigen tenslotte een heel prettige zomervakantie, en hoopt ons allen in september weer te treffen.

Gert Eggink,
dit keer uw waarnemend verslaggever.

 

Ga naar boven